Zmagovalec: Nisem tvoj zamorec; Odmeven Laibachov Dan osvoboditve in Kino popotniki za konec.

Mednarodna žirija 19. FDF (Martichka Bozhilova, Tiha K. Gudac in Joe Oklikah), po razgretem usklajevanju mnenj: Z uporabo celovite filmske strukture avtor zmagovalnega filma Nisem tvoj zamorec predstavi eno največjih še trajajočih bitk za človekove pravice, obenem pa zasnuje zgodbo s presunljivo močjo nagovarjanja občinstva. Ivan Novak, Laibach: Kot glavni stranski igralci ne moremo soditi o umetniški in izpovedni moči dokumentarca Dan osvoboditve. Vendar je po odzivih publike in številnih vabilih na gostovanja po Evropi in drugam film vsekakor uspešen. Režiser Morten Traavik, Laibach: Laibach je v Severni Koreji izpolnil vzvišeno poslanstvo, ki zavezuje k fanatizmu. Prof. dr. Slavoj Žižek: Laibach v Severni Koreji je doslej najbolj fascinanten kulturni, ideološki in politični dogodek 21.stoletja.

V sredo se je s projekcijo indijskega filma Kino popotniki končal letošnji Festival dokumentarnega filma, devetnajsti po vrsti. Kdo bi si mislil, da leta 2016, to je leto nastanka filma v režiji Shirley Abraham in Amita Madheshiya, potem ko so kinoprikazovanje prevzeli – in med tem tudi že opešali – multipleksi v trgovskih središčih, še obstajajo, tehnološko zastareli in tehnično komaj vzdržljivi potujoči kinematografi. Težki projektorji na razmahanih kamionih in prikazovanja pod neke vrste cirkuškimi šotori; Preživeli so lahko zaradi indijskih kulturnih posebnosti in gmotnih ter socialnih razlik med velemesti in podeželjem ter zaradi mojstra, ki je znal kadar koli izstružiti in sestaviti rezervne dele ali izdelati kar nov, lažji, mobilni projektor; Vse dokler ni tudi na vas prodrla digitalna tehnologija, računalniki in video projektorji; Po svoje sanjski, nestvaren, po drugi strani pa pretresljiv dokumentarec. Barvit, romantičen in shrljiv hkrati… Povsem pravi za konec takega festivala.

Pred to sklepno projekcijo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, dan poprej si je bilo film mogoče ogledati v Slovenski kinoteki, so razglasili zmagovalca med šestimi tekmujočimi dokumentarci. Po kar zahtevnem usklajevanju je mednarodno sestavljena tričlanska žirija za najboljši film 19. FDF izbrala za oskarja nominirani francosko-ameriški film režiserja haitijskega rodu Raoula Pecka Nisem tvoj zamorec. Nagrado Amnesty International Slovenije je na prireditvi, ki jo je povezoval Taiji Tokuhisa, v imenu režiserja prevzel Simon Popek. Izročil mu jo je Joe Oklikah, član žirije, ki je nagrado utemeljila z besedami (navajam): »V osupljivi upodobitvi avtor uspešno premosti vrzel med zgodovinskimi okoliščinami in njihovo sodobno aktualnostjo. Z uporabo celovite filmske strukture predstavi eno največjih še trajajočih bitk za človekove pravice, obenem pa zasnuje zgodbo s presunljivo močjo nagovarjanja občinstva.« (Konec navedka.)

S častno omembo je bil nagrajen film Globina dva, srbskega režiserja Ognjena Glavonića, nagrajenci natečaja Amnesty International Slovenija za mlade pa so bili učenci in učenke Osnovne šole Simona Jenka v Kranju s kratkim dokumentarcem Prižgali smo lučko, ki govori o pravici učencev in vseh ljudi do hrane. Opredeljena je v 25. členu Splošne deklaracije človekovih pravic.

Za nekaj sklepnih trenutkov tega prispevka se vrnimo nekam tja na sredino festivala, ko so javnosti predstavili dokumentarni film Norvežana Mortena Traavika, ki je avgusta 2015 skupino Laibach pripeljal v Severno Korejo. Tam je nastal tudi dokumentarec Dan osvoboditve. O tem necenzuriranem filmu in o – za ves svet – nenavadnem gostovanju smo se pogovarjali z Ivanom Novakom, prvim med enakimi v Laibachu. Naša iztočnica je bila utemeljena domneva, da vsak narod na svetu, ki ima svojo državo, no skoraj vsak, praznuje vsaj en svoj dan osvoboditve. Začeli smo z vprašanjem, o katerem, kakšnem dnevu govori Laibachov, se pravi Traavikov film z naslovom Dan osvoboditve?

Dokumentarec Dan osvoboditve je bil premierno na sporedu že v soboto, tretji dan festivala, in potem še nekajkrat. Organizatorji so ob koncu premierne projekcije s predvajanjem izjave, pravzaprav komentarja filozofa Slavoja Žižka o filmu in Laibachovem gostovanju v Severni Koreji poskrbeli za prijetno presenečenje. Zgolj za pokušino smo pripravili nekaj ilustrativnih delčkov njegovega nastopa v angleščini in s prevodom v zahtevno berljivih podnapisih.

Končajmo pa z uradno izjavo Mortena Traavika o izpovedni moči filma Dan osvoboditve in laibachovem gostovanju v Severni Koreji. Skoval jo je na posebno željo Radia KAOS. Za dokument. Nekaj podobnega ste mogli slišati tudi že na nacionalni TV, kjer jo je skušal ponoviti, potem, ko smo jo mi že posneli.

Devetnajsti Festival dokumentarnega filma je za Radio KAOS spremljal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.