Dr. Dušan Biber o Radiu Kričač, vrednotah, svobodi in Udbi

Za Radio Kričač se je pogovarjal Marjan Rogelj

O mladinskih akcijah, aktivističnem delu v OF, kako so ga vsaj dvakrat zajeli italijanski vojaki in potem tudi internirali v v Italiji, o prvem in hkrati edinem partizankem jurišu, ki ga je doživel, o delu vojnega dopisnika in propagandista, nenavadnem doživetju svobode, o raziskovanjih mednarodnih učinkih NOB in povojnih obračunavanjih, do katerih se je dokopal ob raziskovanju uradnih dokumentov tudi zavezniških vojsk in držav, aretaciji s strani jugoslovanske varnostne službe UDBA in življenju v kazenskem taborišču, kjer so kasneje zgradili veliko tovarno turbin Litostroj; O vsem tem smo se za Radio KRIČAČ pogovarjali z dr. Dušanom Bibrom,

Tudi o Kričaču, ki je bil tudi po Biberjevem menju izjemen uspeh OF, je v tem pogovoru pripovedocal dr. Biber, čeprav ga osebno ni doživljal in – razen enkrat leta 1942, tudi ni imel priložnosti poslušati. Zanimiv je tudi njegov pogled na spreminjanje vrednot, kar ni zgolj slovenski pojav, saj ga je treba opazovati v svetovnih razsežnostih. Pri tem navaja primer kapitalizma na Kitajskem, ki ga menedžerira komunistična partija. In tako, mimogrede, je omenil tudi dejstvo, da je v 25-članskem svetu ZBB NOV Slovenije le še pet partizanov… V pogovoru potrdi, da je bil pripadnik II. brigade VDV in na to obdobje veže svoje najboljše spomine. Prisluhnimo torej dr. Dušanu Bibru in kričačevcu Marjanu Roglju.

S takrat, leta 1941, 15 letnim fantičem in prav kmalu zatem tudi srednješolskim taboriščnikom in nato partizanskim vojnim dopisnikom in propagandistom, kasneje novinarjem in zgodovinarjem, za oblastne strukture v nekaterih obdobjih – če ne nevarnim pa vsaj neprijetnim in nezaželenim raziskovalcem, za UDBO pa sila zanimivih človekom, dr. Dušanom Bibrom, se je za Radio KRIČAČ pogovarjal Marjan Rogelj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *