Samozaposleni in prekarci – zaposleni a docela neenakopravni.

Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus: Razumljiva je zadržanost do sprejemanja visoko izobražene delovne sile, tudi zdravnikov, iz tujine, ki je pripravljena delat za nižje plačilo. To znižuje plačne standarde pri nas... Zaposlitvena fleksibilnost? Kaj je že to? Po delodajalskem mnenju to zagotovo ni »dinozavrska« pogodba o zaposlitvi za nedloločen čas; »S.P.« in druge oblike samozaposlitve so prepogosto zlorabljene kategorije, saj je zelo diskriminatorne v pogledu omogočanja pravic iz dela, kot jih imajo redno zaposleni pri delodajalcih.

Spoštovani! To je Radio Kričač – v času, ko praznujemo narodov uporni , dodal bi, da na nek poseben način tudi odporni – značaj in ko slavimo delo. Kako ne nacadno: pravica do imetja, lastnine, praznika ne potrebuje. Da bi tudi ta ustavna kategorija dobila svoj praznik…, ja kaj takega še nikomur od od politikov in oblastnikov ni padlo na pamet. Zakaj že, ne? No mi pa navkljub tej morebitni zadregi in vprašanju, ki to (še) ni, nadaljujemo z nizom ob-prvomajskih pogovorov s predsednico Sindikata Mladi plus, Teo Jarc.

Pogovor sva začela z vprašanjem, kdo koga zares potrebuje – mediji sindikaliste in njhove organizacije ali sindikati, ki da niso več nekakšne dinozavrske strukture, medije in javnost. Ja, tudi o številčnosti sva govorila. Poskus ugotoviti, koliko je vseh sindikalno povezanih delavk, delavcev in brezposelnih se je izjalovil, za število povezanih v njen, njihov Sindikat Mladi plus, to pa smo izvedeli. Za kaj več bo treba zavrteti posnetek tega pogovora, v katerem sva govorila tudi o mladih zdravnikih, ki niso člani Sindikata Mladi plus, saj imajo svoj močan stanovski sindikat, kjer pa je, kot so jim znali povedati, vsemu navkljub, njihova problematika odrinjena na rob, tudi s tem, ko je zadržanost zdravništva do zaposlovanja kolegov iz tujine, očitna. Iz več razlogov, tudi zaradi morebitnih nižjih plačnih standardov, ki bi jih večje zaposlovanje tujcev prineslo v to poklicno skupino. Kar pa seveda velja tudi za druge poklice in skupine delavcev. Nenehne zahteve po večji zakonsko opredeljeni zaposlitveni fleksibilnosti, ki jih, kot nekakšno mantro ponavljajo delodajalci, je zavrnila. Vse, kar realno potrebujejo delodajalci, zakon že omogoča, pravi… Naša sogovornica je opozorila tudi na položaj samozaposlenih in »es-pejev«, ki imajo v realnem življenju prav zaradi svojega statusa, ko, na primer – zbolijo, veliko težav in so očitno diskriminirani. Samozaposleni in prekarci v kulturi? To ja pa že druga zgodba, s katero se ukvarja Asociacija…

Tudi drugi del pogvora s Teo Jarc, predsednico sindikata Mladi plus sva pripravila Andrej Pengov in Urška Pengov Bitenc. Kmalu bomo »zavrteli« še tretjega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *