Bodite del povolilnega žura!

Kampanja za evropske volitve je ravnokar vstopila v svoj zadnji teden. V naslednjih petih dneh vas bodo, pod krinko poziva k udeležbi na volitvah, prepričevali, da so ravno oni pravi za vas. Pri čemer imajo seveda prav vsaj v eni stvari. Da je dobro, če se udeležite nedeljskih evropskih volitev.

Da so te volitve pomembne, dokazujejo že napovedi o tem, kakšne posledice naj bi imeli rezultati volitev. Janševa SDS zagotavlja, da bodo volitve opozorilni signal vladi. Če je soditi po fiasku, ki so si ga s fotografijami predsednika Türka privoščili pri Socialnih demokratih, potem Janševa izjava niti ni tako zelo daleč od resnice.

Veliko od teh volitev pričakujejo tudi v NSi, kjer so v bistvu od njih življenjsko odvisni. Če bi uspeli ohraniti vsaj enega evroposlanca, kakor jim napovedujejo ankete, potem bi nekako morda vendarle uspeli ostati v politični prvi ligi, pa čeprav na robu izpada. Druge vrste težave imajo pri DeSUSu. Če ne osvojijo vsaj enega mandata (za kaj več, kaže, ni možnosti), potem bo njihova vloga jezička na tehtnici rahlo omajana. A po drugi strani lahko prav zaradi evropskih volitev ostanejo brez predsednika. Če bo Karl Erjavec letal med Ljubljano, Brusljem in Strassbourgom, mu bo za stranko, ki ni ravno paravan enotnosti, ostalo bore malo časa.

Zares in LDS skačeta v isto gredo zelja in tako se bodo verjetno nekdanji bratje v liberalnem orožju še vedno gledali postrani, pri čemer bi bilo za mir v hiši verjetno še najbolje, da bi vsaka od strank osvojila en mandat. A ker se mandati ne delijo na podlagi pogajanj, ampak – vsemu navkljub – o njih odločamo volivci. Zato bo zanimivo videti, ali bo evropski parlament dovolj velik tako za LDS kot za Zares in kakšne bodo posledice za življenje znotraj koalicije.

Tudi sicer se zna zgoditi – čeprav ni zelo verjetno – da bi zaradi teh volitev prišlo do kakšne rekonstrukcije vlade. Pri Zares so sicer cel mesec forsirali bolj ali manj zgolj nosilca liste Iva Vajgla, a glede na javnomnenjsko priljubljenost zadnjega na njihovi listi, gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, se jim lahko zgodi fenomen Pahor. V tem primeru bi lahko na plano izbruhnile številne koalicijske zamere, ki so se nabrale v zadnjih šestih mesecih. Od Nove Ljubljanske banke, do šefa policistov, selitve urada za elektronske komunikacije, dvomov o kreditiranju zagorske Ultre, do premierovega sveta za energetiko, posebnega svetovalca Dimitrija Rupla in še bi lahko naštevali.

Predvsem pa bo zanimivo gledati, kdo vse se bo razglašal za zmagovalca. Bo to stranka, ki bo osvojila največ mandatov, ali bo to blok strank, ki bo osvojil največ mandatov, ali pa bodo preštevali odstotke in zmagovalca iskali na ta način? Verjetno kar vse troje. Tudi zato je pametno, da greste v nedeljo na volitve. Da boste lahko še mesece potem govorili, da ste bili del povolilnega političnega žura.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.