Igre na srečo

Spoštovani! Napovedi o trajanju krize so vedno bolj podobne igram na srečo. Slej ko prej bo verjetno nekdo zadel pravo kombinacijo. A hkrati se med tistimi, ki te napovedi dajejo, razvija sindrom zasvojenosti z igrami na srečo. Vsaka napoved je bolj drzna in bolj velikopotezna.

Pred približno dvema tednoma je finančni minister Križanič napovedal obrat krize v sredini tega leta, saj naj bi kreditni krč popustil, v Ameriki naj bi ukrepi že imeli vidne učinke, pa tudi naš rebalans proračuna naj bi močno olajšal situacijo.

No, kmalu po tem pa je sledila napoved kar 4-odstotnega padca BDPja, ki je iz rebalansa naredila zgolj zelo drag toaletni papir, finančnega ministra Križaniča in njegovo ekipo pa poslala nazaj za kalkulatorje. Še par dni kasneje so se oglasili tudi v neoliberalističnem leglu, ki sliši na ime Mednarodni denarni sklad in obrat krize prestavili že v leto 2010. Prepričani ste lahko, da to ni zadnja napoved.

Največja iluzija, ki jo – tako se zdi – velika večina tistih, ki poskušajo rešiti to krizo, je ta, da si vsi želijo poustvariti dobre, stare čase. Samo podržavimo banke in zavarovalnice, vanje zmečemo kup denarja, počakamo da se trg obrne in delnice zrastejo, nakar državne deleže pokrijemo z dobičkom. Kar je popolnoma enako kot zasvojeni kockar, ki si sposoja vedno večje vsote denarja, kajti vse kar potrebuje je glavni dobitek, pa bo lahko plačal vse pufe za nazaj, pa še ostalo mu bo.

Glavnega dobitka pa seveda ni. In ga tudi ne bo. Kajti samo iz tako imenovanih hedge-skladov je izpuhtelo preko 50 bilijonov dolarjev, kar je več kolikor znaša celotni svetovni bruto-družbeni produkt. Kar seveda pomeni, da je svet ko celota pravzaprav bankrotiral, saj je potrebno tej izgubi prišteti še bodoče izgube zaradi propadov podjetij, naraščanja števila nezaposlenih in druge izpade virov gospodarske rasti.

Skratka, obeta se veliko sranje. Vsi dosedanji ukrepi, povsod po svetu, so bili namenjeni vzpostavljanju prejšnjega stanja. A kaže, da denarja zmanjkuje, obrata pa ni in ni. In v odsotnosti boljših idej bodo naši igralci na srečo začeli govoriti o tem, da je obrat tik pred vrati, da nas vse skupaj čaka svetla prihodnost, samo malo moramo še potrpeti. To pa ni več optimizem, ampak iluzije pozno-jugoslovanskega tipa.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published.