Bodo Črnuče postale industrijska cona?

Četrtna skupnost Črnuče je bila letos v ospredju predvsem zardadi vrtičkov, oziroma vikendov za Savo, kot jim reče župan Janković. In čeprav je bila tema zelo odmevna, je četrtna skupnost odstranitev črnih gradenj podprla. Zato pa so kopja prekrižali pri novem prostorskem načrtu mestne občine Ljubljana. Po besedah predsednika četrtne skupnosti Črnuče Jožeta Ostermana jih skrbi predsvem širitev industrijske cone.

9 thoughts on “Bodo Črnuče postale industrijska cona?

 1. Seveda je ČS podprla rušenje vrtov, saj se mu itak ne upa nihče nič nasprotovati. Kaj pa so naredili ko so se KS ukinile, da bi zadeve za Savo bile takšne kot so bile od samih začetkov, ko so še “kasirali” in nekaj malega tudi naredili. Morda kakšnp luknjo “zakrpali”. Po tem pa zgleda da nihče ni maral denarja. Me prav zanima, kdo vas bo podpiral in vam pomagal pri tem, da bi se borili proti IC na Brnčičevi. Verjemite da ste deloma tudi krivi (ČS), da ste izgubili veliko število ljudi, ki bi z veseljem pomagali Črnučam, predvsem pa biti boj proti IC. Tako, “kot vas župan upošteva” pri drugih predlogih, tako mi verjemite “bo upošteval”vaše predloge o IC, oz. njenemu nasprotovanju. Potem se bo za vprašati.

 2. Strinjam se s predhodnikovim komentarjem. Ne vem pa zakaj se sedaj zaradi razširitve IC na Brnčičevi obremenjuje (in dela zaskrbljen) tako Jože Osterman kot tudi ČS. Prej bi jih moralo skrbeti in se vprašati, za dejanski vzrok, zakaj želi Jankovič tako na hitro in na vsak način odstraniti vrtičke za Savo. Ali res zaradi “varstva podtalnice”? Menim, da so v ČS in Osterman končno – vendar prepozno spoznali svoje zaupanje in klanjanje Jankoviču in, da tu ne gre za interes in korist prebivalcev ČS Črnuče, pač pa le za interese Jankoviča in njegovih podrepnikov. Ne pa, da jih skrbi sedaj, ko Jankovič namerava razširiti IC, ki je v neposredni bližini črpališča podtalnice in na katero območje v njegovem imenu izvajajo deponijo iz Stožic.

  Tudi jaz menim, da tako, kot se ČS Črnuče z Jožetom Ostermanom na čelu NI zavzela za pregon in uničenje vrtičkov za Savo (temveč so gledali le na svoje stolčke in položaje), tako se bodo na SEDAJ pobožne želje in skrbi ČS odzvali tudi opeharjeni občani in občanke ČS Črnuče.

 3. KONČNO SO ME TI KLJUKCI SPRAVILI V DOBRO VOLJO. PREDVSEM SO KONTRADIKTORNI SAMI SEBI. ZELENJA, PTIC…. V SVOJEM OKROŽJU NISO HOTELI…SAJ JE BILO VEČ KOT OČITNO DA PODPIRAJO RUŠENJE VRTOV. NITI POGLEDATI NISO PRIŠLI..PA TAK POGROM IN UNIČEVANJE NARAVE SREDI ČRNUČ NAD PODTALNICO ITD SE JE DOGAJAL.

  EDINO PRAV ! V ČS ČRNUČE IC S ČIM VEČ DIMNIKI, SAJAMI, IZPUSTI…TO JE BILA OČITNA ŽELJA ČS. ČE NE ŽELIŠ ZELENJA IN MIRNEGA UBRANEGA OKOLJA, IMEJ STROJE, FABRIKE, KAMIONE, DOVOZE, ROPOT, SLAB ZRAK…TO SI SEVEDA NE ZASLUŽIJO VSI ČRNUČANI – NAJ SE PA VPRAŠAJO KDO JIH ZASTOPA IN VLEČE NJIH ZA NOS, “KEŠ” PA V SVOJE ŽEPE NA UDOBNIH STOLČKIH ČS. KAR SO KUHALI – TO NAJ POJEJO !!! KJE JE VAŠA POKONČNA DRŽA SVETNIKI ČS ČRNUČE, DA IŠČETE PODPORO MED LJUDMI, KI JIH NISTE ŽELELI ZAŠČITITI, KO SO TO POTREBOVALI ???

 4. Veste vi iz ČS Črnuče! Prebivalci Ljubljane si moramo biti solidarni,vsi smo meščani tega mesta.

  In ni se še zgodilo, da bi nek župan tako navalil s policijo, psi, brzostrelkami, specialci, maricami na ljudi, kot je to organiziral ta župan, Janković.

  Janković Nepremičninar! Niste še spregledali. To ni župan, to je trgovec z nepremičninami. V ljudeh ne vidi denarja, zato jih ne šmirgla. Milijoni se mu prikazujejo v zeleni Ljubljani. Ne, za njega ni kmetijske zemlje znotraj avtocestnega obroča (njegova ponovljena izjava).

  Ste pomislili, kaj to pomeni. Niste. Zdaj veste, ko je navalil tudi na vas. Vsi bodo prišli na vrsto

  Če ga ne vržemo dol z diktatorskega prestola. Ja, tako daleč so šle stvari. Sploh ne prizna udeležbe meščanov, vi in ostali smo nepotreben DIM.

  Hočete očala za nočno gledanje?

 5. Brane, ki je aktiven tudi na spletni strani ČS Črnuče, in ostali! Mislim, da ste vsi po vrsti vrtičkarji in da ste verjetno prizadeti zaradi odstranjevanja nelegalnih gradenj, ki se je že ali se bo še zgodilo. Najprej vam svetujem, da nehate živeti z iluzijo, da so bili vrtičkarji, ki so jim rušili, varuhi zelenja in narave, ali da so bili borci za pravno državo, kot je bilo zapisano na spletni strani vašega društva. Žal, niso bili. Bili so graditelji objektov na zemljiščih, za katere so pred dvajset in več leti sklenili pogodbe in podpisali, kakšne objekte bodo lahko postavili na njih. Od leta 1998 (ali leta prej ali kasneje) nimajo niti lastninskih niti prostorskih upravičenj za posest, ki jo zasedajo. ČS Črnuče je podprla rušenje nelegalnih gradenj, ne pa odstranitev vrtičkov. Tisti, ki so imeli prevelike objekte na mestni ali državni zemlji, so lani doživeli rušenje. Tistim, ki so gradili v skladu s pogodbo, niso podrli niti deske. Vrtičkov za zdaj nikomur nihče ni odvzel. Če bi tisti, ki so imeli nelegalne gardnje, imeli kaj sposobnosti za pogovore in pogajanja z mestno občino, bi morda dosegli postopno ureditev stanja, ne pa tega, da je na koncu prišlo do prisilnega rušenja. Naj vam povem še to, da je ČS dosegla, da bo tudi po novem prostorskem planu na Črnučah vrtičkarstvo ostalo, kajti urbanisti tega najprej niso nameravali zarisat.

  Gospodarske cone s tem niso povezane. Ljubljana zaradi pomanjkanja teh con zdaj opritiska na svojo periferijo, ker drugam ne more. Pokrajin še ni, da bi se dogovorili o večji disperziji teh con. Problem Črnuč je, da imajo relativno dobro prometno in komunalno infrastrukturo, ki so jo gradili za obstoječo cono, zdaj pa so urbanisto zaradi tega kar polovico predvidenih con skušali narisati na Črnučah. Tako seveda ne gre in upamo, da bo na koncu obveljal kompromis, ki bo vsaj za silo sprejemliv za vse. Tako kot bi mogoče vtričkarji dosegli kompromis, če bi se pogajali. Pa se niste znali.

  Tisto o županu ne komentiram, vem pa le to, da bi vsak župan, ki bi skušal modernizirati Ljubljano, doživel isto polivanje z gnojnico, kot ga on. Demokracija sicer morda ni njegovo najmočnejše orožje, v operativnosti in držanju obljub pa je kar dober. Vsaj vem, na čem sem.

  Pa še o stolčkih in plačah: Za ČS porabim približno dve uri na dan, kar vrže na mesec cca. 50 ur, na leto pa 400 ur. Raje več. Za to delo sem dobil lani okrog 300 EUR ti. sejnin. Približno enakemu znesku, ki ga MOL daje predsednikom za stroške Mobitela, sem se odrekel.

 6. DRAGI OSTERMAN !

  V sprenevedanju ste pa res pravi strokovnjak. Kaj pa črne gradnje, ki ravnokar rastejo v Črnučah, kaj je bilo z dokumentacijo in kako se je urejala za Savski breg in še in še… Zakaj vas vsa dolga leta ne mučijo črna odlagališča tik nad podtalnico. Kaj ste vsaj skušali postoriti na tem področju ? Ali ste blefer, hlapec ali pa povprečnež z izjemno slabim spominom ? Ne vem. Se sprašujem. Kar se tiče pogajanj – že razgovor z našim županom izpade monolog. To ve vsak, ki je do sedaj stal na nasprotnem bregu in želel z njim komunicirati.

  Kar se tiče pretečenih pogodb, plačevanja najemnin in slično je napaka na KS, ČS in MOL – njihove odgovorne službe so zamočile in se niso znale dogovoriti, kljub temu, da so se vrtičkarji večkrat obračali na njih za ureditev razmer.

  Vaše lažnivo mnenje, da na vrtu ni bilo vrtičkarjev, ki bi imeli radi naravo, živali, pridelovali pridelke je pa višek zavajanja javnosti in ni mi jasno kje si jemljete pravico za kaj takega. Morda ste se pa že navzel nekaj korajže našega župana.

  Pa še to : bila sem prisotna na sestanku z MOL, kjer ste vi opominjal MOL, da bi z izbrisom vrtov lahko dosegli isti efekt, le da bi zadevo posredovali vrtičkarjem zavito v celofan. Še veliko resnice bi bilo potrebno posredovati javnosti, vendar mi polemika z vami jemlje preveč dragocenega časa in glede na puhlo vsebino vašega oglašanja je to le zainvestiran čas.

  Kar se tiče nasilnega odstranjevanja vrtov :

  vsak povprečnež bi se fizično prikazal in pozanimal, kaj se dogaja v njegovi skupnosti…ne glede na mnenje o upravičenosti podiranja. Vendar je najvarneje tam kjer tičite – na dveh stolih oz. fotelju.

 7. Tako je Kaja.

  V zvezi tega bi dodal samo to, dragi g. Osterman. Ne briga me vaša plača niti kdo vas plačuje, temveč kako dela ČS in predvsem kaj in kako se dela-bori za Črnuče. Sam osebno nisem “ta pravi” domačin”, živim pa že 20 let v Črnučah, se pravi, da sem že domač. Glede nelegalno postavljenih vrtov ( tu mislim predvsem tistih ki nimajo nobenih najemnih pogodb sklenjenih na KS Rezke Dragar in dokumentaciji o plačevanju najemnine)se strinjam z vami, sam dobro vem, da so nekateri po ukinitvi KS to pridno izkoristili in dejansko postavljali neprimerne objekte. Tudi na opozorila se niso zmenili, vendar pa kljub temu, kjer so bili, ali morda ste bili takrat, zakaj niste ukrepali ko smo o tem opozarjali.

  Kar pa se tiče vaše izjave v zvezi nerušenja vrtov in objektov, ki so bili dovoljene velikosti, pa je očitno jasno vsem, da dejankso niste bili v času rušenja na vrtovih, morda tudi ne po rušenju. Zravnali so vse, kar je bilo na občinskem in državnem svetu, še zemljo so odpeljali, da o drugih stvareh sploh ne govorim. To se vidi, da nimate pojma, pa osebno proti vam res nič nimam, vendar pa bi lahko prišli vsaj pogledat, prej ali kasneje, sedaj ni treba. Svinjarija na območju vrtov je ostala in bo ostala, različna dejanja, oz. kaj se dogaja v tem predelu sedaj, pa itak nikogar več ne briga, razen še nekaj tistih, ki smo zaenkrat “še postavljeni”. Kljub vsemu skrbimo za območje, lahko rečem da ga na nek način nadzorujemo in varujemo, pa nam kljub temu kakšna stvar uide. Tu mislim predvsem na dovažanje različnih odpadkov in drugih smeti( nekaj oseb je bilo opozorjenih in so svoje smeti odpeljali),tiste ki skrivoma žagajo in podirajo drevesa pa tudi čakamo, da o vlomilcih in drugih ki nam namerno povzročajo škodo ne govorim. Skratka z nami se nihče ni želel pogovarjati ali vsaj kakorkoli dogovarjati itd., še najmanj župan , da o samovščečni inšpektorici,ne zgubljam besed. Upam samo, da bodo ljubljanski, predvsem pa črnuški prebivalci dokaj hitro spoznali kdo jim komandira.

  Pri tem bi pozval dejansko vse ljubljančane in tudi druge ki so še normalni in vidijo kaj in predvsem na kakšen način Jankovič izvaja svoja dejanja, da se mu enkrat že upremo, da bo videl da se ne more delati norca ravno iz vsakega ki se mu zazdi.

  Komentar glede Dravelj je nepotreben, upam samo, da bo kljub sprejetju tega na Molu kdorkoli tako pameten da bo našel način kako to preprečiti, za tržnico v LJubljani je pa sploh brez veze zgubljati besed. Upam, da ministrica za kulturo ponoči sladko spi, sram jo je lahko. No sicer pa sta z Jankovičem itak prav krasen par. Ja se povohajo med sabo nimaš kaj.

  Pa še za drugič malo.

 8. Spoštovana kaja in Brane,
  o Kajinem sporočilu tudi zame ni vredno, da bi izgubljal besede. Žal ne zna niti prebrati, kaj sem dejansko napisal. Jasno je, da tudi ne ve, kako smo se na ČS dve leti borili z državno upravo glede izdaje lokacijskega in gradbnega dovoljenja Savskega brega, čeprav nismo imeli za to praktično nobenega orožja, saj nismo bili stranka v postopku. Ne ve, da smo tedaj skupaj s precejšnjim številom stanovalcev sp. Črnuč in tudi vrtičkarjev vložili tožbo, ki je vsaj za nekaj časa zadržala to zadevo. Še danes sem hvaležen Janezu Jerebicu, da nam je veliko pomagal pri tem boju. V medijih je bilo precej napisanega o tem – a kaj, ko Kaja ne bere časopisov. Tudi problem Jarškega proda z divjimi odlagališči je že od ustanovitve ČS največji problem četrti, ki smo ga redno postavljali na prvo mesto med nerešenimi vprašanji. Škoda, da Kaja ne bere niti spletnih strani niti glasila črnuške četrti, pa morda ne bi pisala takih neumnosti. Mislim, da je v precejšnji meri zasluga ČS, da je zadeva leta 2007 končno prišla med prioritete urejanja okolja, ki jih bo v naslednjih letih (velik del že letos) izvedla MOL. In tudi tega ne bi zapisala, da sem govoril o tem da vrtičkarji niso ljubitelji narave kar povprek. Govoril sem, da zagotovo niso ljubitelji narave tisti, ki so postavljali prevelike, torej nelegalne objekte, o tistih, ki so spoštovali svoje pogodbe, pa niti slučajno nimam slabe besede. Kar nekaj takih poznam in jih spoštujem. A so taki žal skorajda v manjšini.

  Branetovo pismo je čisto nekaj drugega, ker skuša razumno pogledati tudi na dejanja druge strani. Hvala mu, ker je opozoril na nekatere stvari. Moram reči, da sem bil dvakrat na kraju rušenja (drugi dan in kakšen mesec kasneje) in da so mi rekli (in kazali), da se vrtičkov, kjer ni bilo nelegalnih gradenj, rušitelji niso niti dotaknili. Morda se je to zgodilo kasneje, vandar je tako dejanje dejansko v nasprotju z izdano inšpekcijsko odločbo. Četrtna skupnost bo pozvala take vrtičkarje, ki lahko dokažejo, da s pogodbo določenih velikosti objekta niso kršili, da se javijo in jih bomo podprli, da dobijo zadiščneje, saj so inšpekcijske odločbe v tem smislu jasne. Poziv o rušenju tistih, ki nimajo nelegalnih objektov, ne zadeva! Z Branetom se tudi ne strinjam, da bi bil izhod zadeve v primeru, da bi skušala posredovati četrtna skupnost, enak. Z županom se da v dialogu vendarle marsikaj doseči, čeravno ste tako besni nanj.

  Hkrati se želim iskreno zahvaliti tistim (med njimi je očitno tudi Brane), ki tudi danes varujejo ozemlje, da nanj ne bi navozili novih smeti in da bi se stvari ne poslabševale, ker poznam stanje, ki je dejansko nezadovoljivo, saj zlasti z državnih parcel ruševine še niso odstranjene (po zatrdilu mestnih organov z njihovih ruševine pospešeno odvažajo). Tudi Društvu vrtičkarjev, ki je po pričevanju mnogih poskrbelo za zapuščene živali, ki so ostale po rušenju na tem območju.

  Na koncu bom ponovil tisto, kar sem zapisal: naj se četrtni skupnosti (ČS Črnuče, Dunajska 367, 1231 Ljubljana Črnuče) javijo vrtičkarji, ki so bili kljub temu, da niso naredili nič nelegalnega (torej niso imeli nelegalnih gradenj), oškodovani. Naj predložijo dokaze o tem. Potrudili se bomo in skušali bomo doseči, da se jim škoda povrne oz. da bodo pri naslednji delitvi vrtičkov na Črnučah zaradi tega, ker so bili oškodovani, prednostno upoštevani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *