Cankarjev dom 2018-2019: 3 novi festivali

Uršula Cetinski, direktorica Cankarjevega doma: Glavna značilnost nove sezone Cankarjevega doma so trije novi tematski festivali. To bodo Cankar v Cankarju – njegovo srce, Maribor je naš – ob stoletnici profesionalnega delovanja SNG Maribor in Festival na Olimpu – tisočletje nazaj. Vsako leto naše predstave in druge dogodke obišče okrog pol milijona obiskovalcev; od nekaj več kot deset milijonov evrov, kolikor jih potrebujemo sleherno leto, jih več kot 40% »pridelamo« sami. Med investicijami pa je zdaj najaktualnejša obnova že dvakrat »odpihnjene« bakrene strehe.

V sredo, tri dni pred sredino septembra, so v Cankarjevem domu predstavili program sezone 2018-2019. Ob uvodni predstavitvi glavnih programskih sklopov, ekskluzivnih zanimivosti in programskih novitet so s posameznimi programskimi disciplinami nadaljevali v delovnih okoljih programskih vodij ali vodij sektorjev, tudi kongresnega, poslovnega in tehničnega dela. Začeli so z vodenim ogledom dela razstave Ivan Cankar in Evropa: med Shakespearom in Kafko v Galeriji CD, ki so ga ponovili še popoldne in ki sodi v delokrog gospe Nine Pirnat Spahić.

Dan odprtih vrat, kot so poimenovali pravkar minulo sredo v Cankarju, se je sicer začel že zgodaj dopoldne z otroško delavnico, potem pa si je bilo moč ogledati tudi orgle in zaodrje Gallusove dvorane, pa čebelje panje, zvečer pa še premiero filma v Kosovelovi dvorani z naslovom – Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja – Ivan Cankar ter porisluhniti koncertni izvedbi korespondence med Cankarjem in Štefko ter Abino Loeffler. Ta glasbeni dogodek v Štihovi dvorani z naslovom Ne piši mi dokler ti ne pošljem naslova je dramatiziral Ivo Svetina.

Posebej za Radio KAOS pa smo v Veliki sprejemni dvorani, kjer se je odvijal glavni del predstavitve pravkar začete sezone, posneli pogovor z Uršulo Cetinski. In nismo se zadržali samo na tistem, kar so nam zanimivo, tokrat drugače kot mnogokrat doslej, dinamično in nenehno pozornost vzbujajoče, predstavili direktorica Cankarjevega doma in njena izjemna ekipa.

Dogodka so se ob nekaterih avtorjih, soavtorjih in soustvarjalcih programa udeležili tudi predstavniki podpornikov iz gospodarstva, sponzorjev torej. Delniški družbi Krka iz Novega mesto so podelili priznanje za pokrovitelja leta 2018. Krkin sponzorski presežek je bilo odlično pokroviteljstvo spomladanske kiparske razstave del Ivana Meštrovića, tematsko usmerjene v polje človeškega telsa in erotike. Priznanje v obliki male plastike Prešernovega in štirideset let kasneje tudi Jakopičevega nagrajenca kiparja Dušana Tršarja je v imenu podjetja Krka d.d. prevzela gospa Elvira Medved, direktorica službe za odnose z javnostmi.

Opremljen s kamero in zvrhano mero radovednosti ter pričakovanj sem bil v Cankarjevem domu, posebej za Radio KAOS – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *