Dunajski filharmoniki za slavnosten začetek Festivala Ljubljana

Festival Ljubljana, Opera in balet, Slovenska filharmonija in MGL podpisali partnerski sporazum

Festival Ljubljana letos obeležuje 60-letnico poletnega festivala v prestolnici. Ob jubileju
je pripravil bogat program, ki ga jutri, 20. junija pričenjajo Dunajski filharmoniki z dirigentom
sirom Simonom Rattlom, je danes povedal direktor festivala Darko Brlek. Danes malo pred poldnevom pa so na Peklenskem dvorišču Križank direktorji Festivala Ljubljana, Slovenske filhamonije, Mestnega gledališča ljubljanskega in SNG Opera in balet Ljubljana tudi uradno podpisali dogovor o sodelovanju. Te ustanove bodo ene od nosilk programa letošnjega festivala, poleg njih pa se bodo partnerstvu s podpisom pridružili še SNG Maribor in RTV Slovenija.

Mestno gledališče ljubljansko je svojo šestdesetletnico praznovalo lani, tako da je bilo povodov in razlogov za sodelovanje več kod dovolj, je povedala Barbara Hieng Samobor. No, že danes teden pa bo v ljubljanski operi v okviru Festivala praizvedba opere Ljubezen – kapital Vinka Möderndorferja in Janija Goloba.Ravnatelj opere Mitja Bervar je dodal, da je sodelovanje Opere in Festivala že tradicionalno.

Poleg uvodnega konecerta dunajskih filharmonikov in praizvedve v operi V juniju bosta na programu še gledališka predstava beograjskega Ateljeja 212 Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže; v glavni vlogi nastopa odlični Boris Cavazza, že v četrtek pa gala koncert Poletna noč, 50 let slovenske popevke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *