Hipodrom Stožice, prvo septembrsko nedeljo: Slovenski kasaški derby in Ljubljanska milja – z dobrodelno noto

V nedeljo, 5. septembra bo na ljubljanskem hipodromu v Stožicah končno znova veliki spektakel; devet dirk, od tega štiri velike: nekaj po šesti popoldne bo na sporedu zadnja - deveta s francoskimi konji - Trrotetour Francais Slovenie 2021, četrta bo nekaj minut pred tretjo Velika nagrada Ljubljane za pokal Ljutomerskega kasača, pol ure kasneje, peta po vrsti bo znamenita Ljubljanska milja, dvajset minut pred peto pa veliki, že 31. Slovenski kasaški derby; Tekmovanje, ki bo v enem delu namenjeno tudi dobrodelnosti, bo v video formatu neposredno prenašano v medmrežju. Začne se že ob 13. uri. V vsem tem času pa bo ob preostalih petih dirkah še mnogo predstavitev in družabnih dogodkov – tudi za najmlajše. In stave seveda tudi tokrat ne bodo izostale. Vstop bo ob upoštevanju proti-covid pogojev brezplačen.

Epidemija covida-19 je posegla seveda tudi v kasaštvo;  Vendar so reja, vzreja in treningi vsemu navkljub – sicer zdravemu ravnanju prilagojeno – potekale tako, da so konji, vozniki in ves kasaški pogon delovali skorajda nemoteno; O časa do časa, zlasti v obdobjih, ko so oblasti omejitve za različne športne dogodke omilile, so organizirali tudi kakšna tekmovanja; še največ na tujem a tudi v Sloveniji.

V nedeljo, 5_septembra pa bosta Kasaška zveza Slovenije in Kasaški klub Stožice pripravila velik kasaški dogodek; Z začetkom ob 13 uri pa vse tja do večera bo kar devet soočenj kasačev, voznikov, rejcev in lastnikov kasaških konj; Devet dirk torej, od katerih bosta dve veliki, prestižni. Med 16-to in 17-to uro bosta to že 31. kasaški derby, na katerem bo tekmovalo12 štiriletnih konj z izkušenimi vozniki, ki so se kalili na domačih in tujih peščenih ovalih, neposredno pred to šesto dirko tega tekmovalnega dne pa bo dirka imenovana Ljubljanska milja, tik pred njo pa Velika nagrada Ljubljane za pokal Ljutomerskega kasača. Zadnja, deveta dirka pa bo tudi svojevrstna posebnost, saj se bodo na Tour Trrotetour Francais Slovenie 2021 pomerili kasaški konji francoskega rodu. Vmes pa bo še cela vrsta družabnih dogodkov, predstavitvenih defilejev, dirka s poniji v kateri bodo nastopili tudi najmlajši – bodoči prvaki, športne stave in še marsikaj, kar so organizatorji pripravili, da bo prvo septembrsko nedeljsko popoldne v Stožicah polno zanimivega športnega in družabnega dogajanja.

Podrobnosti tega dogodka s 87-imi prijavljenimi kasači so pred dnevi predstavili na novinarski konferenci, ki so jo pripravili v ljubljanski mestni hiši in ki jo je povezoval vsestranski športni novinar in urednik Ivo Milovanović, sodelovali pa so predsednik KK Stožice Viktor Dolinšek, pred nekaj tedni novoizvoljeni predsednik Kasaške zveze Slovenije znani slovenski vinar Danilo Steyer ter predsednica strokovnega sveta Helena Meglič.

Drugi del te predstavitve pa je bilo žrebanje štartnih številk za obe glavni dirki – najprej za Ljubljansko miljo in potem še za 31. Slovenski kasaški derby. Za ta prispevek smo pripravili nekaj utrinkov s tega žrebanja, ki so se ga udeležili osebno ali prek predstavnikov skoraj vsi sodelujoči rejci, lastniki ali tekmovalci.

Tokratno dogajanje na ljubljanskem hipodromu v Stožicah pa bo imelo tudi dobrodelni značaj.  Gospa Maša Habjan iz znane domžalske rodbine Habjanovih, ki je med slovenskimi rejci konj, lastniki in tekmovalci pa tudi med širšim športnim, ne zgolj kasaškim občinstvom dobro znana, se je odločila, da bo znesek nagrade, ki jo bo na 31. Slovenskem kasaškem derbiju osvojila njena  – tudi na evropskih tekmovanjih zelo uspešna kobila Joky, podarila Društvu onkoloških bolnikov Slovenije. Za ta korak se je odločila, ker v njihovi rodbini dobro vedo, kaj pomenijo rakove bolezni in kaj bolnikom z rakom pomeni sleherna pozornost in podpora. Ne more pozabiti sreče in sproščenosti, ko so pred leti, ko so skupino otrok obolelih za rakom in ki so okrevali v rehabilitacijskem centru Soča, peljali na ogled ene od kasaških tekem in jim tako približali te lepe živali – od najmanjših ponijev pa do pravih, velikih in tekmovalnih konjev.

Žrebanja štartnih številk sta se udeležila tudi predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Ana Žličar in član upravnega odbora Marjan Doler. Štartna številka 7, ki jo je za kobilo Joky izžrebala gospa Žličar, je zagotovo dodatni motiv, da se bo Habjanova kobila Joky dobro odrezala in društvu pritekla znesek, ki mu bo brez dvoma v veliko oporo. Nagradni sklad znaša 32.000,00 evrov, višina nagrade pa je, kot je povedala gospa Habjan, seveda odvisna od uvrstitve. Mimogrede: Joky ima, tudi po pregledu njenih letošnjih rezultatov in dosežkov konkurentov ter po pogovorih z lastniki drugih kasačev, zelo dobre možnosti. A treba je dodati, da bo konkurenca vsekakor ostra, tekma napeta in da so napovedi uvrstitev svojevrstni poker, na kar je opozorila tudi gospa Habjan.

Za Radio KAOS sem novinarsko konferenco pred nedeljskim kasaškim dogodkom na hipodromu v Stožicah spremljal Andrej Pengov, ki ta prispevek tudi podpisujem; objavljene fotografije so delo različnih avtorjev, povzete pa so s spletnih strani Kasaške zveze Slovenije in nanjo vezanega portala s kasaškimi aktualnostmi Konj-magazin, Kasaškega kluba Stožice in iz zasebnih arhivov nekaterih rejcev kasaških konj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *