Janković (zaenkrat?) brez absolutne večine v mestnem svetu

SLS se vrača, Jazbinšek izpadel iz mestnega sveta

Kot kažejo zadnji, sicer še vedno neuradni in začasni podatki državne volilne komisije, bodo končni rezultati včerajšnih lokalnih volitev malenskost drugačni kot so kazali rezultati vzporednih volitev. Zmaga Zorana Jankovića sicer ni ogrožena, saj je po zadnjih podatkih zanj glasovalo 57,6 odstotka volivcev, je pa zato njegova Lista Zorana Jankovića izgubila absolutno večino v mestnem svetu. Po podatkih do 15. ure danes ima LZJ 21 od 45 mandatov v mestnem svetu. To pomeni, da največjo politično skupino v mestnem svetu od absolutne večine ločujeta dva glasova.

Zanimivo je tudi pri ostalih svetniških skupinah. SDS je izgubila dva svetnika in ima v novem sklicu sedem mandatov, sta pa zato po enega pridobili Nova Slovenija in Slovenska ljudska stranka. NSi bo imela tako tri mandate, SLS pa se po osmih letih vrača v mestni svet z enim mandatom in jo na nek način lahko označimo za eno od zmagovalk včerajšnjega glasovanja. Tretja najmočnejša sila v mestnem svetu bo Stranka Mira Cerarja s šestimi mandati, s tremi pa se je na Magistrat prebila tudi Združena levica. Socialni demokrati so izgubili polovico sedežev v mestnem svetu in imajo zdaj samo dva, medtem ko je DeSUS obdržal dva svetniška mandata.

Med poraženci sta tudi ljubljanska LDS, ki je nekoč v navezi z SD vodila Ljubljano, tokrat pa ni obdržala edinega svetniškega mandata, pa tudi Miha Jazbinšek in njegova Zelena Koalicija. Na volitvah pred štirimi leti je Jazbinšku uspel veliki met, ko je s Tomažem Ogrinom osvojil dve svetniški mesti, tokrat pa je eden od svetnikov in županskih kandidatov z najdaljšim stažem ostal brez sedeža v mestnem svetu.

Ob tem naj omenimo, da bi Jazbinškova Zelena Koalicija in rivalska stranka Zeleni Slovenije sodeč po začasnih izidih skupaj lahko osvojil vsaj dve svetniški mesti, morda celo tri, vsaka zase pa sta ostali tik pod pragom za preboj v mestni svet. To pa kaže na nujo povezovanja tudi manjših strank.

Še bolj zanimivo pa je v četrtnih skupnostih, ker je Lista Zorana Jankovića prav v vseh sedemnajstih četrtnih skupnostih osvojila večino, celo v Sostrem in Polju, od koder so v iztekajočem se mandatu prihajale najbolj ostre kritike. Pri tem pa je treba dodati, da kljub vsemu nima večine v četrtni skupnosti Bežigrad saj tam enostano ni imela dovolj kandidatov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *