Ljubljanski grad lani obiskalo več kot 1,1 milijona ljudi

Tudi sicer je bilo na Gradu lansko leto rekordno (video: www.ljubljanskigrad.si)

Lani je Ljubljanski grad obiskalo 1.129.049 obiskovalcev, kar je največ doslej. S tirno vzpenjačo so prepreljali 318.009 potnikov, od začetka njenega delovanja leta 2006 pa se je z njo peljalo že več kot dva milijona ljudi. Med obiskovalci beležijo približno enak odstotek domačih in tujih obiskovalcev. Med tujci prevladujejo obiskovalci iz Velike Britanije, Italije, Nemčije, Združenih držav Amerike in Francije.

V grajskih prostorih se je odvilo 379 prireditev, ob tem pa še 518 poročnih obredov. Teh je bilo manj kot lani, saj je med ljubljansko občino in upravno enoto počilo pri vprašanju sklepanja porok. Te se na Gradu po novem lahko izvajajo le še ob sobotah in ne več tudi ob sredah, pa četudi so prav zaradi tega prenovili poročni Modro in Belo dvorano. Zaključili so tudi tehnični del projekta Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu, odprli naj bi ga v prvi polovici letošnjega leta.

Lani so izvedli 206 prireditev v okviru glasbenega, likovno-galerijskega, izobraževalnega, uprizoritvenega programa ter tradicionalnih dogodkov. Ob 2000-letnici rimskega mesta Emone so sredi leta dobili novo stalno razstavo iLjubljana v zastekljeni etaži na poti na Razgledni stolp, ki obiskovalce vabi k raziskovanju mesta skozi 4500 let poselitve. To je ob Virtualnem gradu, razstavi Slovenska zgodovina in Kaznilnica četrta stalna postavitev na Ljubljanskem gradu; letos se ob odprtju Lutkovnega muzeja obeta že peta.

Letos načrtujejo multimedijsko postavitev o mučilnih napravah; dve fotografski razstavi: iz fotografskih zbirk Muzeja novejše zgodovine razstava Pustolovščina poljubov ter Podvodna fotografija, s katero nadaljujejo sklop razstav o lepotah narave. Odkrivanje tistega dela zgodovine, ko so na Ljubljanskem gradu še prebivali stanovalci, bomo osvetlili na razstavi z naslovom Mama, a bomo graščaki?

Leave a Reply

Your email address will not be published.