Mjuzikel Addamsovi v MGL, režija Aleksandar Popovski

Andrej Rozman Roza, prevajalec: Bil bi ljubosumen, če bi kdo drug prevajal to intrigantno besedilo, ki je humorno, polno črnega humorja, hkrati pa je čudovita ljubezenska zgodba. Eva Mahkovic, dramaturginja: V tej naši postavitvi gre za zmes žanra mjuzikel in nekega povsem novega odrskega jezika – tako na ravni ustvarjanja likov kot nasploh v uprizoritvenem pogledu. Aleksandar Popovski, režiser: Ko že misliš, da si v življenju ustvaril že vse dobre stvari, ti ponudijo Adamsove in ne moreš jih zavrnit. Prvič delam mjuzikel, ki je za igralce in vso ekipo silno zahtevna predstava, pravi kitajski cirkus. Laren Polič Zdravič, glasbeni vodja in avtor priredbe aranžmajev: Partitura ostaja v celoti izvirna, ponekod je spremenjena instrumentalizacija, dodani so glazbeni vložki in efekti, zvočnost je avtorsko prirejena MGL-ju. Uroš Smolej, Gomez Addams: To je predstava, ki bi jo res rad videl... A tudi tokrat ne bo šlo.

Četrtkovi večeri so od nekdaj čarboni. Ne le na prvem programu nacionalnega radia, ampak predvsem v Mestnem gledališču ljubljanskem; Tudi tokrat bo tako, ko je na velikem odru na sporedu slovenska praizvedba glasbene komedije, mjuzikla Addamsovi.

Za Radio KAOS, hm, pomislili smo, kaj ko bi kaj takega kot je ta črna ljubezenska zabavljivka, v nadaljevanjih prenesli na naš spored? No, za naš program smo tokrat popravii malenkost skrajšani video zapis z novinarske konference, ki je bila dolga samo petino trajanja predstave; Pa že tu smo bili deležni dobrega odmerka zabave.

Začela in končala jo je direktorica in umetniška vodja MGL gospa Barbara Hieng Samobor, prispevek sem pripravil Andrej Pengov, fotografije pa so delo Petra Giodanija, glasbo, ki jo slišite v ozadju, pa je za Addamsove pripravil maestro Laren Polič Zdravič.

Ampak to še ni vse. Še pred premiero smo posneli tudi ekskluzivni pogovor z režiserjem Aleksandrom Popovskim, ki pa ga bomo objavili, če bo vse po sreči in če bo tudi tako, kot so prisrčno napovedovali, po premieri.

Do takrat pa vam na medmrežju ponujamo nekoliko skrajšani zapis o predstavi, kot so ga pripravili v promocijskem oddelku gledališča in vam kličemo – na svidenje – na www.radiokaos.info in seveda, v dvorani velikega odra Mestnega gledališča ljubljanskega!

Addamsovi, veliki oder MGL, 2018/2019 (iz sporočila za medije):

…Premiera in prva slovenska uprozoritev mjuzikla kultnih Addamsovih v Mestnem gledališču ljubljanskem. Slovenska praizvedba – po likih Charlesa Addamsa – četrtek, 4. aprila, ob 20. uri na velikem odru; (Marshall Brickman, Rick Elice, Andrew Lippa: Addamsovi; The Addams Family, 2010 Mjuzikel – komedija)…

Režiser Aleksandar Popovski bo s precejšnjo avtorsko ekipo na našem odru uprizoril mjuzikel o čudaški, srhljivi in zelo zabavni družini v odličnem prevodu Andreja Rozmana Roze. Avtor priredbe aranžmajev in glasbeni vodja uprizoritve je Laren Polič Zdravič. Dramaturginja je bila Eva Mahkovic, koreografka pa Anja Möderndorfer. Addamsove so likovno upodobili scenografka Urša Vidic, kostumografka Jelena Proković, oblikovalka maske Špela Ema Veble in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik. Korepetitor je bil Jože Šalej, lektorica pa Maja Cerar. Pri ustvarjanju uprizoritve so imeli pomembno vlogo tudi asistenta režiserja Juš A. Zidar in Taja Lesjak Šilak ter asistentka kostumografke Katarina Šavs.

Glasbo na posnetkih izvajajo Barbara Gradišek, Matej Kužel, Miha Petric, Luka Ipavec, Lazaro A. H. Zumeta, Žiga Kožar, Jan Gregorka in Laren Polič Zdravič.

Igrajo Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej, Viktorija Bencik Emeršič, Jurij Weiss k. g., Nataša Tič Ralijan, Jaka Lah, Filip Samobor, Tanja Dimitrievska, Sara Gorše k. g., Lina Akif AGRFT, Gašper Jarni, Gaber K. Trseglav, Barbara Ribnikar k. g./Lena Hribar, Robert Korošec k. g. in Matic Lukšič.

… Addamsovi So strašni in srhljivi. Skrivnostni in odbiti. Čeprav so protagonisti TVserije Addamsovi (The Addams Family) iz leta 1964 prikazani kot čudaški in udejanjajo popolno nasprotje družbenega ideala družine, so prigode teh zastrašujočih posebnežev žanrsko opredeljene kot komedija…

…Mjuzikel Addamsovi prikazuje srečanje družine Addams in družine Krneki. Sreda je odraščajoča mlada ženska, spoznala je fanta Lukasa, s katerim sta se zaljubila in se želita poročiti. Tako je napočil čas, da se njuni družini spoznata. Toda Lukasova družina je »normalna«. Krnekijevi se na vso moč trudijo slediti konvencijam in zavračajo vse, kar odstopa od uveljavljenih družbenih norm. O svojih željah in užitkih se ne pogovarjajo iskreno, temveč zgolj posnemajo obstoječo realnost in se vključujejo v neskončno verigo dvojnikov. Zveza Morticije in Gomeza pa temelji prav na izrekanju resnice. Poplava izmišljotin in nesmislov, izrečenih med večerjo, je odplavila resnico iz iskrenega doma Addamsovih, zaradi česar je neponovljivost družine Addams in njenega dvojnika postala ogrožena.

Morticija se zato odloči ubraniti enkratnost svojega resnicoljubnega rodu, ga iztrgati iz neskončne verige simuliranih dvojnikov. Edini način, da hišo Addams očisti sranja in laži, je govorjenje resnice. Za naslednjo točko večera tako napove »igro«, dolgoletno družinsko tradicijo: »Brez skrivnosti, to je igra za vse.
Najtemnejše naj iz tebe privre. Gledaš svoj strah in prijetno ti je, ker greš se brez skrivnosti z vso to noro srečno družbo,« prepevajo Addamsovi…

Resnicoljubni čudaki se s svojimi gosti igrajo nekakšen kelih resnice, vsak udeleženec napravi požirek iz svetega družinskega kozarca in prizna nekaj o sebi, česar ni še nikoli nikomur povedal. Napetost na večerji naraste…

(Več in podrobneje o predstavi, njenih ustvarjalcih ter zgodovini Addamsovih pa na spletni strani www.mgl.si in na www.radiokaos.info ter seveda ob velikem odru MGL od četrtka naprej skoraj ves april in mnogokrat v maju pa v juniju tudi…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *