Mladost in vitalnost Jazz festivala Ljubljana. Pri šestdesetih?

Bogdan Benigar, eden od dveh (ob Edinu Zubčeviću) umetniških vodij 60.Jazz festivala Ljubljana: Letošnji program ponuja nekaj za vsakogar, brez estetskih kompromisov ali želje po prepričevanju potencialnega novega in zvestega starega občinstva, temveč z novim izzivom glasbene izkušnje za vsakogar.

Šestdeseta izdaja Jazz festival Ljubljana je, kot so zapisali organizatorji, stičišče veličastne preteklosti in svetle prihodnosti. Graditi želijo na temeljih te dolge tradicije in bogate preteklosti s predstavitvijo trenutnega stanja tako na globalni kot slovenski glasbeni sceni. Letošnja predstavitev se je začela že v ponedeljek z »Žiga je ‘muze-ikant’ – tisti, ki ustvarja čarovnijo z muzami. O mojstru fotografije Žigi Koritniku je beseda, katerega razstava z jazzovskimi motivi in portreti, pravzaprav njena otvoritev v Maki galeriji Cankarjevefa doma je bila uvod v letošnji jubilejni teden jazza v Ljubljani, kamor se v sredo s projektom Bagatelles maraton v družbi 14 izjemnih sestavov v Ljubljano vrača John Zorn, že v torek, kmalu po uradnem odprju festivala pa bo v znamenje festivalovega jubileja občinstvo obdaril z brezplačnim, ekskluzivnim recitalom – The Hermetic Organ; Ob tej priložnosti bo francoski igralec in režiser Mathieu Amalric predstavil svoja filma John Zorn 2010–2018.

Letošnji festival znova odraža ne samo lastno estetiko, temveč tudi trenutno slovensko sceno, so med drugim tudi zapisali merljivi orgnizatorji 60. Jazz festivala Ljubljana, katerega pomemben del programa sestavljajo slovenski glasbeniki različnih generacij, z različnimi slogi in pristopi.

O vsem tem smo se že pred tednom dni, neposredno, se pravi »v živo« pogovarjali z enim od obeg programskih direktorjev Bogdanom Benigarjem.

Z Andrejem Pengovom, ki je pripravil in realiziral ta intervju, se sicer nista posebej pogovarjala o jazzovskih plakatih, predstavljenih na razstavi v avli NLB, je pa tam moč videti najboljše primerke inovativnih, (pre)drznih in izbranih grafičnih rešitev izmed vseh (ohranjenih) v 60 letih Jazz festivala Ljubljana. Tako, za vzdušje in prelet, preblisk skozo šest jazzovskih desetletij v najlepšem mestu na svetu pa smo jih dodali za zaključek tehga prispevka.

Sicer špa se bo festival sklenil v soboto z zasedbo Snarky Puppy in predkoncertom slovenskega sestava Ecliptic v Križankah, drugem domu Jazz festivala Ljubljana. Vmes pa bo, kot pričakujejo in napovedujejo posznavalci te sijajne glasbe zveneli in odmevali mladost in vitalnost 60. Jazz festivala Ljubljana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *