Na Pogačarjevem trgu nov spomenik ženskim demonstracijam

Stari iz leta 1953 je v "restavraciji" že 19 let

V  četrtek bodo na Pogačarjevem trgu slavnostno odkrili skulpturo akademske kiparke Dragice Čadež v spomin pogumu, ki so ga ženske izkazale v demonstracijah proti fašističnemu nasilju poleti 1943. Prvotni spomenik, delo kiparja Božidarja Pengova, je bil postavljen pred ljubljansko stolnico leta 1953,  in odstranjen po osamosvojitvi leta 1991. Uradno zaradi restavracije, neuradno pa zato, ker sta njegova vsebina in lokacija močno motila ljubljansko nadškofijo. Nov spomenik bo stal na drugem koncu Pogačarjevega trga, prav tako pa je sama oblika spomenika manj sporna tudi za rimokatoliško cerkev.

Je o delu in ciljih komisije, ki je reševala problematiko spomenika, povedala njena predsednica, Milena Mileva Blažič, svetnica Liste Zorana Jankovića. Za nov spomenik je bila izbrana idejna rešitev Dragice Čadež, ki je uporabila jasne in preproste oblike treh ženskih figur in jih zgradila v preprosto in zgovorno likovno kompozicijo. Kot je dejala Blažič, tri figure po besedah ponazarjajo množico in s tem spontano množičnost dogodka.

V sedemčlanski komisiji je med drugim sodeloval tudi France M. Dolinar, ki je zastopal ljubljansko nadškofijo, s čimer so želeli doseči najširši možni konsenz o ponovni postavitvi spomenika in ga – kot kaže – dosegli. Župan Zoran Janković je povedal, da na ta način zagotavljajo tako spoštovanje zgodovine, kot tudi zbliževanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *