Namesto petarde raje pamet v roke

Domače živali zaradi pirotehnike še posebej trpijo

Lani se je v času božično-novoletnih praznikov zaradi napačne uporabe pirotehnike poškodovalo 16 ljudi, od tega 9 mladoletnikov. Na srečo je šlo v večini primerov za lahke telesne poškodbe, ki ne bodo pustile trajnih posledic. A ni nujno vedno tako. Uporaba pirotehničnih sredstev je pod določenimi pogoji dovoljena med 26. decembrom in 2. januarjem. A kdor se vsaj malo sprehaja po Ljubljani v večernem in nočnem času ve, da se je sezona pokanja že zdavnaj začela.

Pirotehničnih izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Policija o nevarnostih uporabe pirotehnike tudi letos osvešča z akcijo Bodi zvezda, ne meči petard, za katero so pripravili tudi spletni kviz. Društvo za zaščito živali Ljubljana pa s sorodno kampanjo opozarja, da so petarde nevarne ne samo za ljudi, pač pa tudi za domače živali, ki imajo dosti bolj pretanjen sluh kot njihovi lastniki. Zato boste tudi letos storili najbolje, če bo edini pok, ki si ga boste privoščili, pok zamaška steklenice šampanjca. In ne pozabite, vinjeni nikar ne sedajte za volan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *