Objavljen natečaj za idejni projekt džamije

Grabus: Gledamo dolgoročno, saj bo vera obstajala do konca sveta

Danes je Islamska verska skupnost v sodelovanju z mestno občino objavila mednarodni anonimni natečaj za idejno projektno rešitev islamskega versko kulturnega centra v Ljubljani. S tem je narejen eden od ključnih korakov k postavitvi džamije v Ljubljani, ki je mesto tudi po štirih desetletjih še vedno nima. Mufti Nedžad Grabus je na današnji novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da bodo do oktobra, ko se izteče rok za prijave, prejeli čim boljše idejne rešitve, na podlagi katerih bodo lahko tudi sestavili finančno konstrukcijo projekta, v katerem so že dosedaj porabili slabih pet milijonov evrov za nakup zemljišča na Parmovi.

Župan Zoran Janković je dejal, da je vesel, da se projekt premika in da je tudi to dokaz, da je Ljubljana kljub vsemu strpno mesto. Dodal pa je, pričakuje, da bodo džamijo začeli graditi prihodnje leto, pri vprašanju finančne konstrukcije pa bo – kot je dejal – s svojo avtoriteto pomagal predvsem pri prepričevanju zasebnih donatorjev.

Razpisno komisijo sestavljajo predstavniki mestne občine, islamske verske skupnosti ter slovenski in bosansko-hercegovski strokovnjaki za arhitekturo, njen predsednik pa je podžupan Janez Koželj, ki je dejal, da bodo z idejnim projektom dobili tudi predstavo, kakšen sploh je lahko islamski verski in kulturni center.

Mestni svet je sicer pred časom že potrdil prostorsko ureditveni načrt, ki v grobem določa gabarite islamskega versko-kulturnega centra in med drugim določa višino minareta na največ štirideset metrov. Dodajmo še, da islamski verski skupnosti pri pravnem delu projekta pomaga odvetniška pisarna Mira Senice, ki to delo opravlja brezplačno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *