Svoboda je prava beseda; Ljubljana jo slavi 75 let in obuja spomine ob žici.

Gospa dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič in akademik, zaslužni profesor dr. Jože Mencinger sta častna meščanka in častni meščan Ljubljane za leto 2020; S čestitko ob praznovanju 75. letnice osvoboditve slovenskega glavnega mesta in poklonom osvoboditeljem, se je župan Zoran Janković zahvalil vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom za upoštevanje navodil in pretehtana ravnanja ob korona virusu, kar je, kot je podčrtal, naša zmaga v teh zahtevnih dneh in tednih, ko se Pohoda ob žici udeležujemo v posebnih okoliščinah, z upoštevanjem za zdravje udeležencev pomembnih navodil.

To, spoštovane in cenjeni, je Radio KAOS, ki bi ga morali slišati na frekvenci 88,8 MHz FM, kjer je v tem času, teh majskih dneh ponavadi mogoče spremljati spored Radia KRIČAČ, ki se je letos zaradi  virusne invazije umaknil v ilegalo; Če rečemo na varno,  je to samo deloma res – vendar: kakor koli že: shodi so prepovedani iz zdravstvenih razlogov, kakopak, ki pa oblastnikom, vsaj, kar zadeva množična proslavljanja 75_letnice osvoboditve Ljubljane, Dneva Evrope in dogodkov med katere sodijo tudi spominska svečanost ob obletnici zadnjih bojev na Orlah, osmega maja in slavnostna seja Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, na kateri se oznanijo dobitniki plaket in nagrad  ter nazivov častna meščanka in častni meščan mesta Ljubljana.

Na 12_seji Mestnega sveta MOL, ki je bila zaradi  korona virusa prestavljena s 23_marca na 4_maj v posebej organizirano okolje grajske Hribarjeve dvorane, so odločali tudi o tem; V sklepnem delu seje so za letošnje mestne nagrajence, ki so ob županovem letnem nagovoru ob prazniku Ljubljane glavni del uradnega dela praznovanja dneva slovenske prestolnice 9_maja, odločili, sicer ne brez polemičnih in kot se je izkazalo v razpravi, neprepričljivih pripomb, da sta letošnja glavna nagrajenca dr_Gabi Čačinovič Vogrinčič in akademik, zaslužni profesor dr_Jože Mencinger.

Župan Zoran Janković je ob prazniku Ljubljane, ki bi tokrat, če ne bi bilo omejitev zaradi pandemije korona virusa, sovpadal s prireditvami tradicionalnega Pohoda ob žici , tam nad mestom, ob grajskem obzidju, meščankam in meščanom glavnega mesta naslovil čestitko, v kateri se jim je zahvalil tudi za premišljeno ravnanje in pokončno držo ob pandemiji.

Ljubljana praznuje torej na dan, ko mednarodna skupnost slavi dan zmage nad fašizmom in nacizmom ter obeležuje dan Evrope. To so običajno tudi dnevi, ko, kot smo že povedali, poteka tradicionalni pohod Pot ob žici, ki se ga na 34 kilometrov dolgi poti okoli mesta udeležujejo tisoči pohodnikov in ko je organizirano  tekmovanje zdaj rekreativnih, v prvih letih te prireditve pa tudi partizanskih trojk. Tokrat so organizatorji 64. Pohoda morali s spremembo pravil temeljito poseči v njegovo pripravo ter skrajšati, pravzaprav prepoloviti pot; določili so obveznost vzdrževanja ustrezne protivirusne razdalje med pohodniki in določili smer gibanja v krogu, kakor tečejo urni kazalci. Kljub vsem te omejitvam je bil odziv glede na okoliščine izjemen in kot se je izkazalo vedno doslej, so prazniku prestolnice in osvoboditeljem prišli izkazat čast ljudje iz raznih krajev Slovenije, ki sta jim svoboda in solidarnost pomembni, če ne ključni vrednoti.

Za nekaj trenutkov smo se s kamero zadržali na prvem kilometru Poti spominov in tovarištva, če vzamemo za izhodiščno točko obeležje na Tržaški cesti in nedaleč od spominskega parka Zelenega prstana na drugi strani naše repotreske točke.

Med pohodniki je bil z ekipo prijateljev, sodelavk in sodelavcev in tudi Robert Waltl, režiser in direktor Mini teatra z znamenite ljubljanske Križevniške, ulice umetnosti, gledališčnikov, pesnikov, pisateljev, glasbenikov ter svobode in upora zoper najrazličnejša zatiranja, tista, ki se jih moremo in moramo ob takem dnevu še posebej spominjati, na žrtve holokavsta, nacizma in fašizma.

Z Robijem, Robertom Waltlom sva govorila tudi o prihodnosti, kot jo opotekajoče začrtuje pandemija gledališkim ustvarjalcem in občinstvu, ki se je dosežkov iz prejšnjih sezon lahko spominjala z ogledi posnetkov predstav in dogodkov na spletu. Kaj več o tem pa v posebej oblikovanem prispevku v prihodnjih dneh, ko bo še vedno zagotovo odmeval sinočnji, že drugi in kot razumemo, sinočnji a ne zadnji kolesarski protest, tokrat (vsaj) pet tisoč petsto glavo množico v Ljubljani (in v vsaj še 4 slovenskih mestih) zoper nekatera ravnanja aktualne oblasti. Za Radio KAOS in v ilegalo potisnjeni Radio KRIČAČ – Andrej Pengov. V tem prispevku uporabljeni video in fotografski posnetki so večinoma arhivsko gradivo našega radia, nekateri, vključno z županovo čestitko pa so povzeti s spletne strani ljubljana.si in fb Glasilo Ljubljana.

Na svidenje in srečno, danes na praznični dan in v vseh majskih dneh, ko praznujemo svobodo in osvobojeno Ljubljano! j���,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *