Orleki med epidemijo: s kolesom v Ljubljani in Prekmurju, v Revirjih pa peš in z inštrumenti, tudi s kavča

Vlado Poredoš, Orlek: Še vedno najnovejši album Živel rokenrol, ki je izšel lani ob naši 30-letnici, je kot nalašč za te koronavirusne čase. In letos predstavljena skladba Zame si zapela ta blues je obliž za naše duše v teh dneh in tednih. Tako kot mnoge druge, ki so nastale iz realnega, vsakdanjega življenja posameznic in posameznikov. Skladbo Adijo knapi zdaj igrajo na pogrebih, ko umre kateri od rudarjev ali drugih ljudi, delavcev, ustvarjalcev, ja, tudi umetnikov iz Revirjev; Brane Završan in Jure Tori sta jo pred petimi leti zaigrala na grobu akad. kiparja Stojana Batiča, kar je bila umetnikova želja, še za življenja, se razume. Čez teden dni pa prirejamo koncert naših največjih uspešnic – od doma, s kavča.

Z Vladom Poredošem, frontmanom Orlekov, sva se pogovarjala v nedeljo, tretji dan, podaljšanega praznika dela, ki ga, odltej, ko ga je desničarski del liberalne oblasti v imenu varčevanja skušal neuspešno skrajšati za en dan – tako kot jim je to za celih 5 let uspelo z drugim januarjem; Pozdravila sva se z vzklikom Živela Prvi in drugi maj! Praznovanje, slavljenje dela in izkazovanje časti delu, ki je v njegovih krajih, v Revirjih, z razlogom globoko in trdno zakoreninjena tradicija, je bilo tudi iztočnica za najin pogovor.

Skupina Orlek in njenih devet profesorjev glasbe, namreč navkljub »zabremzani« državi, tako kot še mnogi ustvarjalci kulture in umetnosti, nenehno skladajo, pišejo in igrajo, muzicirajo, nastopajo – pač kakor in kolikor je mogoče; Ne da bi za to zahtevali vstopnino ali tantijeme; Njihov harmonikar Jure Tori je že zelo znan po live koncertih na facebooku; Sprva samostojne nastope je zdaj malo razširil in jih igra z različnimi glasbenimi prijatelji, tudi z Orleki, seveda, nam je sporočil Mitja Tori, njihov mož za odnose z javnostmi; V soboto, drugega maja ste si lahko na drugem programu nacionalne TV ogledali posnetek njihovega lanskoletnega koncerta ob 30_letnici v Kino Šiška, že v četrtek, dan pred praznikom pa so  v organizaciji  društva Trbovlje Novomedijsko mesto, JSKD in Občine Trbovlje, s vojo glasbo razveselili prebivalce in zaposlene v Domu upokojencev Franc Salamon v Trbovljah. To je bila tudi iztočnica za najin pogovor, ognila pa se nisva niti prvomajskemu kolesarskem protestu v Ljubljani.

Vlado Poredoš, glavni Orlek, doma z Orleka, tam nekje zgoraj med Zagorjem in Trbovljami, se je kolesa, odkar se je z ravnega Prekmurja preselil med revirske hribe, že malce odvadil a srcem je z vsemi, ki so prvega maja protestno kolesarili v Ljubljani in drugod po Sloveniji. Ker pa so člani skupine iz različnih koncev Slovenije in ker jim je kristalno jasno, da bodo kultura, umetnost in popularno, tudi rokovsko nastopanje zadnje, kar bo morda, če še sploh, kdaj v doslej razumljeni »normali«, bodo tudi zaradi priporočene varnostne razdalje v petek, 8. maja ob 20:15 uri, pripravili koncert vsak iz svoje dnevne sobe oziroma domačega glasbenega kotička. Slišati (in videti) ga bo mogoče prek več medijskih spletnih in fb strani in TV ter radijskih postaj. Pripravljajo pester pol urni program svojih največjih uspešnic v akustični različici.

Z Vladom Poredošem sem se, posebej za Radio KAOS, pogovarjal Andrej Pengov, takoj po koncu tega prispevka v prihodnje približno pol ure pa lahko tisti, ki so »v živo« spremljali naš program, prisluhnili nekaterim njihovim skladbam, tudi z nedavno izdanega Albuma… V prispevku uporabljene fotografije so povzete z Orlekove in Torijeve spletne strani in iz priponk v dopisovanju z Mitjo Torijem, katerih avtorji so Maša Jazbec, Marija Sajovic, Luka Rifelj ter Iztok Zupan. Srečno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *