Njegov telešček je ROKnROL! Gledališka in glasbena satira kot nova manira.

Gojmir Lešnjak Gojc, soscenarist, glasbenik in igralec: Moj živòt je ROKnROL! je neke vrste obračun s Svetom na stara leta; no, ne prav zares, iz satirikovega zornega kota, pač! Sicer je pa res, da je roknrol upor takrat mladih, otrok, mularije zoper generacije starejših, ki so nas želeli ukalupiti in ima enako skupno sporočilo, kot so ga imeli naši straši, dedje zoper nacistične in fašistične zavojevalce – upor! S to naslovno skladbo in predstavo sporočamo, da smo pri polni zavesti in s teleščki, kakor in koliko nas je v njih in ki vse bolj postajajo sami po sebi roknrol, še vedno uporniki! Ne damo se! Vsi glasbeniki so dohtarji, zdravniki, pravi ali v scenariju, le jaz sem pacient… V tej naši glasbeni komediji, satiričnem kabaretu Moj živòt je ROKnROL, da ne bo pomote!

Gojmir Lešnjak Gojc nadaljuje glasbeno in gledališko pot v satirični maniri s skladbo, ki je posodila, ne, kar podarila naslov gledališkemu dogodku, ki je več kot predstava in več kot koncert; Kabaret? Sodeč po doslej prebranem in slišanem, bo kar držalo; Nanj so nas opozorili ob robu državnega praznika Dneva upora, ki se mu je svoje dni reklo Dan ustanovitve OF slovenskega naroda; Kmalu po tem  prazniku in kak dan pred Prvim majem smo s tovarišem Gojcem pripravili pred kraljevskim virusom (mislimo seveda na COVID-19) varen intervju; Pogovarjala sva se prek Skypa, od doma, takrat, ko  knjižnice in gostilniške terase še niso bile odprte. Govorila sva seveda tudi o tem, kako se je epidemija vpletla v načrte te ustvarjalne skupine in kako bodo vsemu navkljub poskrbeli, da bo Moj živòt je ROKnROL! dosegel publiko; pravzaprav široke ljudske množice, kakor sem razumel njihova pričakovanja.

Z Gojmirjem Lešnjakom Gojcem sem se za Radio KAOS in za nekaj časa v virusno ilegalo potisnjeni in skriti Radio KRIČAČ pogovarjal Andrej Pengov. V prispevku smo objavili tudi fotografije in gradiva, ki jih je pripravila avtorska in producentska  skupina kabareta in skladbe Moj živòt je ROKnROL. Ta skladba je ena od trinajstih iz prihajajoče gledališko-glasbene komedije in istoimenskega albuma, ki je bila, napisana med 19. in 19.30 uro ob ogledu TV dnevnika. Res ni poročil o dnevu ali dnevih, ko se je ta reč napisala a to zagotovo ni najpomembnejše. Če je, bomo pa zvedeli potem, ko jo vidimo/slišimo. Navdahnila jo je menda samovšečnost oblastnikov, ki bevskajo iz TV zaslonov. Besedilo je treba razumeti tudi kot samoironijo, saj kot pravi Gojc, tudi sam občasno blebeče iz televizorjev.

Nekatere soavtorje je Gojc v pravkar slišanem pogovoru že predstavil, sestavo celotne ekipe pa objavljamo na spleti strani v sklepnem delu zapisa o tem uporniškem podvigu. Takoj po koncu prispevka namreč objavljamo video posnetek, kakor so ga pripravili v jurišnem oddelku te mirnodobne udarne brigade. Če boste ob ogledu zelo pozorni, boste opazili, da so nekateri obrazi, ki jih je v studiu zabeležila kamera, zakriti. Kaj če so imeli v studiu med snemanjem cenzorje? Presojevalce nove dobe, ki Gojcu et consortes pozorno gledajo pod prste na računalih in glasbenih instrumentih? Samo, da so delo opravili dobro, no, vsaj politično korektno, mar ne!? Če so, bo najbrž kar v redu…

V glasbeni komediji Moj živòt je ROKnROL bodo poleg Gojmirja v živo zaigrali in zapeli izjemni glasbeniki VIS d’Doktors: Robert Pikl, Petra Trobec, Jure Rozman in Miran Juvan ter igralec in režiser Jaša Jamnik. Z glasbenim producentom Sebastijanom Duhom pripravljata še 12 skladb, ki bodo do jeseni zrele za posluh, prvo, naslovno pa Gojmir Lešnjak Gojc  kot avtor besedila pošilja v svet, kot že rečeno in zapisano v prazničnem in obprazničnem času. Avtorja glasbe sta Sebastijan Duh in Gojmir Lešnjak Gojc, aranžm je delo Sebastijana Duha, ki je tudi glasbeni direktor in producent. Z Masteringom se je spoprijel Shawn Hatfield, ( Audible Oddities, world -class mastering by Grammy nominated engineer), pri snemanju skladbe so sodelovali še Robert Pikl na kitari, Petra Trobec na bas kitari, Jure Rozman na bobnih, Sebastijan Duh pa je odigral tudi klaviature. Spremljevalne vokale so odpele posebne gostje, Dinamitke iz vele-uspešnice Mamma mia: Alenka Godec, Simona Franko Vodopivec in Damjana Golavšek. Pri skladbi je sodelovala tudi vokalna skupina Muzikalci: Lea Bartha Pesek, Urška Koželj, Maša Tiselj, Laura Ivančič, Gašper Oblak, Andrej Orel, Žiga Bunič in Marjan Bunič kot gost. Skladba je bila posneta v studiu Grabnar, januarja 2020, s tonskim mojstrom Boštjanom Grabnarjem.

Comments are closed.