Zlatko Kaučič: Glasba Arkos Quinteta je zahtevno jazzovsko ustvarjanje.

Mi smo jazzovski improvizatorji, poudarja Zlatko Kaučič, ko govori o Arkus Quintetu. Prepričan je, da je to ena najtežjih reči v življenju. Poznati in obvladati moraš vse glasbene žanre, »opremljen« moraš biti z mnogimi glasbenimi in različnimi življenjskimi izkušnjami, improvizacija pa je osebna in neke vrste - v glasbenem smislu gurmanska integriteta tudi kvinteta kot skupine. Za to glasbo moraš biti zelo natančen, angažiran in ves čas na preži s sluhom, posluhom za dogajanje na odru – bistveno več in bolj kot v klasični glasbi ali jazzovskem main streamu.

Petindvajseti in hkrati zadnji koncert 62_Jazz festivala Ljubljana smo poslušali in si ga ogledali v noči med zadnjo julijsko soboto in prvo avgustovsko nedeljo.  Občinstva je bilo manj kot na koncertu Johna Medeskija večer prej, ko je bil Klub CD dobro napolnjen; Verjamem, da sta bila razloga za nekaj manjše zanimanje vsaj dva, zagotovo pa to ni bila cena vstopnice, ki je bila za koncerte v Klubu pičlih 15 evrov. Štiri dni raznolike jazz godbe je bilo že sama po sebi s 24 koncerti pred tem dobra merica jazza za različne generacije in okuse. Ljubitelji jazza, vsaj tisti, ki imajo radi tudi improvizacijo in zvok Zlatka Kaučiča in njegovih, ostajajo v dobri veri, da tega mojstra te posebne muzike ter njegove štiri glasbene mušketirje (z)morejo srečati, slišati in videti pogosteje kot newyorškega gosta; V tem premisleku so se morda ušteli, čeravno ta zasedba načrtuje koncerte na različnih domačih in čezmejnih prizoriščih znova že v drugem tednu avgusta in še vse poletje ter, vsaj upamo tako, tudi to jesen. 

O koncertu  Arkos Quinteta smo pred dnevi že zapisali, da je bila to glasbena predstava, ki očara, začara. V dobri uri glasbenega ustvarjanja brez premora, ko ni vmesne pike, morda zaznaš kako vejico ali podpičje ter pozabiš na čas in ko ostane le še tisti, ta prostor, poln glasbe, jazza posebne vrste. Ustvarjali so ga flavtist Massimo de Mattia, saksofonist Boštjan Simon, klarinetist in improvizator z raznimi pihalnimi instrumenti in drugimi glasbenimi pripomočki Marco Colonna, kitarist Vitja Balžalorsky in seveda njihov prvi mož, frontman, Prešernov nagrajenec ter vodilni slovenski jazz glasbenik, tolkalec Zlatko Kaučič. Dva dni pred nastopom v Klubu CD so muzicirali na DobiaLab  poletnih glasbenih jazzovskih dogodkih s 30-letno tradicijo. Kraj Dobia je del občine Staranzano, ki sodi v goriško upravno območje in je nedaleč od italijanskega Tržiča.

Po koncertu v Klubu CD smo Zlatka Kaučiča, posebej za Radio KAOS, povabili pred našo kamero in mikrofon.  

Glasbena čarovnija, v katero nas je očarane minulo soboto posrkal Arkos Quintet ni vedno harmonična je pa pogosto robato melodična in vsakič odvisna od trenutnega ustvarjalnega navdiha vseh in vsakega mojstra te muzike posamič in skupaj.  Zlatko Kaučič nam je v sklepnem delu pogovora (objavili smo ga že pred dnevi v prispevku ob koncu festivala) razkril svoj donos do jazzovskih prireditev nasploh in posebej do Jazz festivala Ljubljana z eno najdaljših tradicij te vrste glasbe na svetu. Če kaj, je tak praznik glasbe zanj in mnoge džezovske mojstre in številne privržence doma in na tujem vsekakor prava stvar. Zdaj je Arkos Quintet na nekajdnevnem dopustu a že sredi avgusta, kot že zapisano in povedano, znova nastopajo na različnih poletnih prireditvah v Sloveniji in prek slovenskih meja.

Z Zlatkom Kaučičem sem se, posebej za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *