Prvi maj v rdečem s krono; Čestitka Gorenjevim delavcem: po komunistično na kitajski način.

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS: Dosledno zahtevamo dostojno plačilo in dostojno delo ter pravico do odklopa (moj »šiht« je osem ur!); Krajši delovni čas in delo od doma kot nova proizvodna načina tudi po epidemiji… Pri nas še vedno ne razumemo, da ima prekarnost različne oblike in da je to novodobno suženjstvo; v prepoznavanju tega se v ostrem družbenem diskurzu in akciji odlično izpostavlja naš sindikat Mladi+(plus) – recimo z badmintonom na meji zakonitega. Kar so tik pred praznikom naredili kitajski lastniki Gorenja, ni novo. Lani, približno ob tem času, je bilo podobno; Posluha za milejše oblike odpuščanja nimajo, čeravno so na Kitajskem vsi delavci člani sindikata; Celo več: če bodo obnavljali in povečevali proizvodnjo, napovedujejo zgolj agencijski način zaposlovanja tudi tistih delavcev, ki jih bodo zdaj odpuščali, čeprav za ceno (v skupnem znesku) visokih odpravnin.

Še v februarju so pripravljali program, scenarij, se odločali o nastopajočih in vsem drugem, kar organizatorjem narekujejo priprave na prvomajska druženja, še posebej na rožniški kres in prvomajsko slavje; Letos bosta prvi in drugi maj pomembno drugačna; Pa ne zgolj zato, ker zaradi pandemije virusa ne bo druženj, kresovanj, budnic, ki bodo donele od drugod in drugače, kot je bilo v navadi minulih 100 in še trideset let. 130 let namreč mineva od prvega praznovanja praznika dela na naših tleh in 134 po svetu, ko delavstvo praznuje zgodovino združenega boja za delavske pravice in prizadevanj za izboljšanje socialnega položaja in delovnih razmer; Trideset pa od nastanka novodobnih sindikatov v Sloveniji.

Letos tudi sindikalisti in delavci, sicer z izjemami, ki jih omogoča pravkar spremenjena vladna uredba, ki pa še vedno, razumljivo, prepoveduje shode, ostajajo doma, še vedno pa –  praznujejo, praznujemo; Navkljub mnogim dogodkom, ki kar kličejo po uporu, spopadu ali vsaj k novim premislekom o redu, kot nam ga je vsilil povampirjeni kapitalizem, pa čeprav rdeče, po kitajsko obarvan, kot je to v primeru Gorenja.

Tam, na njenem domu, smo uspeli k priložnostnemu srečanju na daljavo ob letošnjem prazniku dela – Prvem in drugem maju – in k pogovoru povabiti predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidijo Jerkič.

S predsednico ZSSS Lidijo Jerkič sem se, posebej za Radio KAOS in tokrat globoko v ilegalo potisnjeni in zaradi aktualnih razmer utišani Radio KRIČAČ, pogovarjal Andrej Pengov. Slikovna gradiva so povzeta s spletnih strani ZSSS in Sindikata Mladi+.

Comments are closed.