Tudi Ljubljana je Charlie Hebdo

Shod novinark in novinarjev v podporo redakciji Charlie Hebdo in svobodi izražanja

S shodom na Prešernovem trgu v Ljubljani in na Trgu Leona Štuklja v Mariboru so številne redakcije slovenskih medijev danes izrazile podporo uredništvu francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki je bil včeraj žrtev terorističnega napada in v katerem je življenje izgubilo dvanajst ljudi, še enajst pa je ranjenih.

Napad sta, kot so sporočile francoske oblasti, izvedla brata Cherif in Said Kouachi, starejši od njiju pa je bill eta 2008 obsojen na tri leta zapora, ker je bil del skupine, ki je v Irak pošiljala džihadiste. Brata naj bi med napadom vzklikala islamistična gesla, vendar pa so muslimanski verski voditelji napad obsodili in dejali, da islam takšnih grozodejstev ne dopušča. Podobno je danes na Prešernovem trgu dejal tudi tajnik islamske verske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Udeleženci shoda na Prešernovem trgu so nosili napise Jaz sem Charlie in v znak podpore svobodi izražanja dvignili pisala in s tem pokazali, da je pero vendarle močnejše od meča. Shoda v Ljubljani se je udeležilo približno sto novinarjev in še nekaj deset podpornikov, tudi iz sveta politike.

Novinarke in novinarji so shod končali pred francosko ambasado, kjer jih je nagovoril tudi francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *