[VIDEO] 20.000 ljudi na tretji vseslovenski vstaji

Andrej Rozman Roza: Slovenija je naša in mi jo hočemo zdaj

Po zborovanju Zbora za republiko je včeraj v središču Ljubljane potekala tudi tretja vseslovenska vstaja, nadaljevanje protestnega vala proti politični eliti. Tokrat smo bili priča najbolj množičnemu protestu doslej, saj se je po ocenah policije na ulice zgrnilo okoli 20.000 ljudi, ki so zahtevali odstop celotne politike na čelu s premierom Janezom Janšo. Protestniki so se tokrat iz Kongresnega trga na Trg republike odpravili po Slovenski, Gosposvetski in Tivolski cesti, posebne pozornosti pa je bila tokrat deležna tudi Banka Slovenije.

Protestnike so med pohodom podpirali tudi mnogi mimoidoči, nekateri manj, drugi bolj organizirano. Na Trgu republike je bil rdeča nit dogodka kulturni program, med posameznimi glasbenimi točkami pa so nastopali govorci. Nekateri v imenu skupin in nevladnih organizacij, drugi s svojimi osebnimi zgodbami, manjkalo pa ni niti humorja. Z ognjevitim govorom, ki je obsegal vse od odnosa oblasti do praznikov in državnih simbolov, Palestine, privatizacije vode in naravnih virov pa je množico navdušil Andrej Rozman Roza. Posebnih ovacij je bil deležen sociolog Franc Trček, ki so ga policisti pred dnevi pridržali med protestom, na katerem so zahtevali odstop mariborskega mestnega sveta.

Protest, ki je trajal dobrih pet ur, je večji del potekal mirno, glasbene točke pa so zajemale vse od hiphopa, folk glasbe do, jasno rokenrola. Proti koncu pa je skupina razgretežev večkrat poskušala preplezati ograjo, kar se je največkrat končalo zgolj s prerivanjem, enkrat pa je policija vendarle uporabila solzivec. Sicer so policisti pridržali šest ljudi, vsaj enega tudi ob pomoči protestnikov, ki so sami policiji izročili posameznika, ki je uporabljal pirotehnična sredstva. Poškodovanih pa na srečo ni bilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *