Protestival kreativnosti

Druge vseslovenske vstaje se je udeležilo 10.000 ljudi in - panda

Petkova druga slovenska vstaja je v center Ljubljane pripeljala okoli deset tisoč ljudi, ki so ponovno glasno, mirno in predvsem kreativno zahtevali odhod politične elite. Imenovano tudi Protestival, je, začenši na Kongresnem trgu, petkovo dogajanje združilo številne umetniške in druge skupine, glavna tema protesta pa so bili – jasno – zombiji.

Protestniki so se, za razliko od prejšnji shodov, tokrat iz Kongresnega trga na Trg republike odpravili po obvozu čez Prešernov trg in Čopovo ulico, kar se je zgodilo prvič. Na Trgu republike pa so številni govorci protestirali proti varčevalnim ukrepom. Alenka Hleb je tako prebrala svoje pismo premieru Janši, ki ga je pred dnevi objavila tudi na Facebooku, kjer je poželo velik odmev. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer pa je ostro kritiziral tudi Janšev odziv na pismo kulturnikov o razmerah v Sloveniji, ki so ga ti poslali na številne naslove v tujini.

Bogat in humoren je kulturni program s številnimi glasbenimi gosti, med njimi že standardne Kombinatke, pa Zmelkoow, Hamo in Jani Kovačič, ter lutka pande. A kljub humorju in kreativnosti so bila sporočila jasna. Tudi tokrat pa so udeleženci protest proti korupciji in odmiranju socialne države izrazili z minuto molka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *