A propos, Umetnost: Jani Kovačič o Vitomilu Zupanu z Vito Mavrič in o Besnih pesmih z Ano Pupedan

Šlagerji in pesmi iz zapora

Te dni slavimo svobodo. In upor. In prav v našem uredništvu, v redakciji Radia KAOS se z obema te dni posebej posvečamo. Če ne drugače, predvsem skozi program Radia KRIČAČ, v katerega nadaljevanju v drugi polovici narodnoosvobodilne vojne je kot urednik ROF- Radio Osvobodilne fronte deloval glavni junak današnje oddaje Vitomil Zupan.

O njem in o nedavnih dveh koncertih, pravzaprav odrskih dogodkih s skupnim naslovom Vitomil Zupan – Šlagerji in pesmi iz zapora smo se v tokratni oddaji A propos. Umetnost! pogovarjali s kantavtorjem Janijem Kovačičem, ki je ta umetniški dogodek pripravil skupaj s šansonjerko Vito Mavrič in drugimi izjemnimi odrskimi ustvarjalci – štirimi glasbeniki, scenografom, kostumografom ter oblikovalcema maske in zvoka. O njihovem skupnem projektu bomo jeseni bržčas še govorili, saj se – ko bodo urejena vsa odprta vprašanja v zvezi z avtorskimi pravicami – obeta tudi izid plošče z glasbo in besedili štirinajstih šlagerjev in pesmi Vitomila Zupana v izvedbi avtorjev tega koncerta.

V sklepnem delu oddaje pa smo se prijazno lotili šestintridesetih Besnih pesmi, ki jih je Jani Kovačič skupaj s pesniško-glasbeno skupino Ana Pupedan v minulih tednih in mesecih že preskušal med raznorodnim in raznoterim občinstvom po širjavah domovine… Mimogrede – sklepna skladba nosi prav tako ime O, domovina… In naš kantavtor zatrjuje, da so bili doslej povsod dobro sprejeti. Nikjer jim niso odrekli hrane in pijače!

Z nekaj razumevanja konkretnih okoliščin današnjega časa in refleksij za čas pred 70-imi leti in vsemi dobami vmes, to zagotovo niso glasba in pesmi hvalnice. A pomanjkanja ljubezni, strasti, predanosti jim zagotovo ne moremo oporekati… Čemu že? Ja, svobodi in pokončni drži. Pa tudi sebi, svoji dragi, pravzaprav nam vsem. Skoraj vsem…

In kje je tu umetnost. O, ja, se najde. In ni je tako malo, kot se morda zdi na prvi zamah z ušesi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.