Zima bo letos dolga in mrzla

Takole so danes pred mestno hišo prišli zimo preganjat ptujski kurenti, ki se že kar nekaj dni potikajo po Sloveniji in napovedujejo prihajajočo pomlad. Pred magistratom jih je pozdravil župan Zoran Janković, kateremu so kurenti izročili pomladno poslanico in pa ježevko.

Pernati kurenti s Ptujskega polja in rogati koranti iz Haloz ter Lancove vasi po ljudskem izročilu preganjajo zimo in vabijo v deželo pomlad. Koranti nastopajo pri oračih ali v skupinah, ki jih običajno spremlja še hudič. Nekoč so smeli kurentovati samo neporočeni fantje, danes pa so koranti lahko tudi možje, otroci in ženske. Izvor kurenta je še vedno neznan. Morda so ga v 6. stoletju prinesli s seboj Slovani, ko so se naselili v naših krajih. Utegnil bi biti še keltsko-ilirska dediščina. Prav tako je možno, da je kurent ostanek ljudskega izročila Uskokov, ki so poselili ptujsko pokrajino v 15. in 16. stoletju.

V vsakem primeru pa kurente letos čaka še veliko dela. Zima bo menda dolga in mrzla. Tako vsaj pravijo meteorologi. A kdo ve, morda pa se – tako kot v tistem indijanskem vicu -pri napovedih o zimi zanašajo na to, kako aktivni so letos kurenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.