Znova Martinovanje v Ljubljani potem pa še 20. Slovenski festival vin in 10. Festival kulinarike

Rado Stojanovič, ustanovitelj in direktor Slovenskega festivala vin: Jutri, v soboto bo v okviru Ljubljanske vinske poti na Stritarjevi ulici druga izdaja letošnjega Martinovanja, čez teden dni pa jubilejni, 20. Slovenski festival vin – festival festivalov in 10, Festival kulinarike, Letošnja zmagovalca sta – med belimi suhimi vini sauvignon blanc, Bagueri superior letnik 2013 iz Kleti Brda, med rdečimi suhimi pa Santomas, Antonius cabernet sauvignon, letnik 2007, Slovenska Istra.

Dvajseti Slovenski festival vin in 10. Festival kulinarike bo 17. in 18. novembra v Ljubljani, že to soboto pa bo na Stritarjevi ulici in pred Magistratom potekala druga od letošnjih dveh izdaj Martinovanja v okviru letošnjih prireditev Ljubljanska vinska pot. Letošnji festival bo ob tem jubileju uresničil tisto, kar se je zdelo neuresničljivo – združil bo slovenski vinsko sceno, ki je rasla, se razvijala in živela z in ob festivalu. Na Festivalu vseh festivalov, kakor so podnaslovili letošnji festival, bodo poleg povabljenih vinarjev – tistih, ki so v preteklosti največkrat sodelovali na festivalu – gostovale tudi številne druge sorodne vinske prireditve iz cele Slovenije. Letošnji festival bo tako velik, da ga bosta gostila kar dva hotela v centru Ljubljane – Grand hotel Union in hotel Slon, saj pričakujemo preko 200 vinarjev – domačih in tujih.

Sestavljen bo iz iz treh delov: na osrednjem delu se bodo predstavili vinarji, ki so se v preteklih letih najpogosteje udeleževali festivala; v okviru partnerskih salonov se bodo predstavili dolgoletni partnerji in sorodne vinske prireditve iz vse Slovenije; v okviru Salona tujih vin pa tuji vinarji iz regije, ki so v preteklosti že sodelovali na Slovenskem festivalu vin, ter distributerji in trgovci, ki imajo v ponudbi tuja vina. Na Slovenskem festivalu vin, festivalu vseh festivalov, si bo mogoče v Veliki unionski dvorani ogledati enajst – recimo jim specializranih – salonov; od Mabata, penečih vin, vipavskih okusov, sauvignona, terana in kraškega pršuta pa celo do nogometnih vinskih reprezentanc Evrope.

Festivalsko ocenjevanje je potekalo 21. in 22. oktobra, o rezultatih bomo podrobneje poročali v prihodnjih dneh in v času festivala, zmagovalca med rdečimi in belimi vini pa nam je v pogovoru, posebej za Radio KAOS, predstavil gospod Rado Stojanovič, ustanovitelj in direktor Slovenskega festivala vin.

Predstavitve jubiljenega Slovenskega festivala vin se je za Radio KAOS udeležil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *