Mlada modra energija: varčevanje z energijo in življenjski slog

Ponovno pozdravljeni, drage in dragi v sedmi oddaji Mlada modra energija, ki jo na Radiu KAOS pripravljamo skupaj z družbo HSE. Meterologija je veda, ki je v zadnjih letih močno napredovala. V Sloveniji uradna meteorolška služba deluje znotraj Agencije Republike Slovenije za okolje, je Danu Roglju povedala dr. Lučka Kajfež Bogataj. Z učenci Osnovne Šole Ivana Cankarja pa smo ugotavljali, kako lahko z majhnimi spremembami v načinu življenja prihranimo veliko energije

Včasih so nam govorili, naj za božjo voljo ugasnemo luč. No, s pojavom varčnih žarnic je v bistvu bolje, da jih puščamo prižgane, saj na ta način izgubijo manj energije, kot s prižiganjem in ugašanjem. A obstaja cel kup drugih načinov, da vsak dan po malem prihranimo veliko energije. Kateri, smo spoznavali skupaj z učenci šestega razreda Osnovne šole Ivana Cankarja.

Tudi danes lahko znanje, ki ste ga pridobili v oddaji preverite s pomočjo TikTakTesta. Za začetek testa kliknite tu, pravila pa so enostavna: Prvi trije udeleženci ali udeleženke, ki bodo pravilno odgovorili na vsa zastavljena vprašanja bodo prejeli poučno nagrado. Še vedno pa lahko rešujete tudi teste v prejšnjih oddajah.


Imena nagrajencev bomo objavili v prihodnji oddaji.Takrat bomo tudi podelili knjižno nagrado. To podeljuje Mladinska knjiga Založba in bo nagrajencem popestrila prihajajoče majske, žal ne samo sončne, dni. Podrobnosti glede nagrade bomo uredili po elektronski pošti.Za konec pa še današnji nasvet za varčevanje z energijo: Eden najlažjih načinov za prihranek pri električni energiji je uporaba pralnih in pomivalnih strojev v času cenejše tarife. Takrat je električno omrežje manj obremenjeno, pa tudi elektrika je cenejša. To je za danes vse, slišimo se spet v tore, 15. maja na Radiu KAOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *