Mlada modra energija: Voda je vir energije, a jo moramo uporabljati racionalno

Pozdravljeni, drage in dragi, v drugi oddaji Mlada modra energija, ki jo na Radiu KAOS pripravljamo skupaj z družbo HSE. Tudi tokrat se bomo pogovarjali s klimatologinjo profesorico doktorico Lučko Kajfež Bogataj, ki nam je povedala, kako lahko vodo izkoriščamo kot vir energije, hkrati pa je opozorila na racionalno rabo vode.


Pri uri praktičnega pouka 6. D razreda OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, ki ga je vodil učitelj Primož Trček, so se, še preden so se podrobno dokatnili vode kot vira življenja in energije, pogovarjali o možnostih pridobivanja različnih vrst energije. Ne le za proizvodnjo elektrike, pač pa tudi za druge vsakodnevne živlenjske potrebe. Začeli so z vetrnicami, ki so v otroški domišlji in igri prvi samodejni “perpetuum mobile”.

Tako smo z učenci pregledali različne možnosti nastajanja in rabe energije tudi v vsakdanjem življenju in ugotovili, da skoraj povsod- celo pri izdelavi vetrnic ne moremo brez vode. Znanje, ki ste si ga pridobili v oddaji, lahko preverite s pomočjo TikTakTesta. Pravila testa, ki ga najdete na tiktaktest.si so enostavna: Prvi trije udeleženci ali udeleženke, ki bodo pravilno odgovorili na vsa zastavljena vprašanja bodo prejeli poučno nagrado.


Imena nagrajencev bomo objavili v prihodnji oddaji, danes pa – kot smo obljubili prejšnjič – razglasimo še nagrajence, oziroma nagrajenko prejšnje oddaje:
Na vsa zastavljena vprašanja je pravilno odgovorila Tamara Bizjak. Čestitamo! 🙂 Nagrado, knjigo Obzidano mesto avtorice Marget Belani je prispevala Mladinska knjiga Založba. Podrobnosti glede nagrade bomo uredili po elektronski pošti.Za konec pa še današnji nasvet za varčevanje z energijo: Gospodinjski aparati porabijo vsaj dvajset odstotkov vse energije v gospodinjstvu. Zato pri nakupu novih aparatov starše opozorite, naj bodo poleg cene pozorni tudi na to, kateri aparati so energetsko bolj varčni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *