Na 17. Slovenskih dnevih knjige kritično tudi o rezanju izdatkov

Türk, Janković: krčenje pri kulturi je nesprejemljivo

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so se danes začeli 17. Slovenski dnevi knjige. Ti letos potekajo pod geslom Knjiga je živa in v senci napovedanih rezov v kulturi, še posebej na področju knjige. Častni gost, predsedni republike Danilo Türk je tako dejal, da je pisana beseda Slovence povezovala še preden smo sploh razmišljalji o državi.

je dejal Türk in tako ošvrknil tudi vladni varčevalni program ter neobstoječ socialni dialog. Častni pokrovitelj dogodka, ljubljanski župan Zoran Janković pa je dejal, da vladne reforme, ki so ukinile tudi ministrstvo za kulturo, niso več varčevanje.

Podredsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina pa je dejal, da je bila knjiga na Slovenskem vedno tarča obračuvananj, ne le v času reformacije. Direktor Javne agencije za knjigo Slavko Pregl pa je povedal, da bo varčevanje na podorčju kulture močno prizadelo prav knjigo.

Ob zaključku slavostne otvoritve pa so podelili tudi nagradi za najboljšo kratko zgodbo in najboljši esej. Nagrado za slednjega je dobil Tone Peršak s tekstom Konec umetnosti, nagrado za najboljšo kratko zgodbo pa je dobila Kaja Steinbuch z zgodbo Gobe

Leave a Reply

Your email address will not be published.