Polemično o vlogi škofa Rožmana

V tokratni oddaji A propos smo govorili o slikarstvu, knjigah – takšnih in drugačnih – pa tudi o filozofiji. Skromen opis prikriva dejstvo, da je šlo za verjetno eno bolj zanimivih oddaj, saj so se v njej končno našli tudi malo bolj polemični toni. Tema? Klasično slovenska – Rimokatoliška cerkev in druga svetovna vojna. Rezultat – presenetljivo neslovenski…


Franc Kavčič oziroma Franz Caucig je goriški slikar in klasicist, ki je med slovenskimi umetniki in umetniki slovenskega rodu dosegel najvišje položaje in priznanja: bil je profesor na dunajski Akademiji likovnih umetnosti in od 1820 do smrti 1828 njen direktor. Leta 1808 je postal vodja in nadzornik slikarskega oddelka Dunajske porcelanske manufakture. Razstava v Narodni galeriji predstavlja dvanajst neznanih in neobjavljenih oljnih slik in trinajst osnutkov in študij zanje, je Franciju Kaplerju med drugim povedala direktorica Narodne Galerije dr. Barbara Jaki

Založba Piano, ki jo vodi Jože Piano je na prvi pogled le ena izmed mnogih založb na tej strani Alp. A majhna založba se ukvarja s prav posebno zvrstjo literature, predvsem poezijo, otroško literaturo ter strokovne knjige s področa komuciranja. Na leto izda med pet in sedem naslovov, ki je pred kratkim izdal dve otroški knjigi, ena od njih je namenjena otrokom z dislekcijo.

Andrej Poznič pa vodi založbo Ciceron, ki se ukvarja z zgodovinsko in politično literaturo. Na splošno bi lahko rekli, da knijge založbe Ciceron slikajo drugačno podobo preteklih in polpreteklih dogodkov, prevdvsem v luči na novo odkritih ali spregledanih dokumentov. A drugačna interpretacija zgodovine še ne pomeni, da je pravilna. Ali pa morda je… Polemični pogovor, ki se je razvil med Francijem Kaplerjem in Andrejem Pozničem je idealen primer.

Gostja v oddaji A propos je bila tudi filozofija dr. Matejka Grgič, ki se ukvarja s semiologijo in je na to temo izdala tudi knjiho Logos in bol in mit. Pogovor pa se je začel z vprašanjem, zakaj tako navdušujoče filozofinje ni na ljubljanski filozofski fakulteti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *