Alojz Gangl, kipar na poti v moderno

Razstava ob 150-letnici kiparjevega rojstva

V torek zvečer so v Narodni galeriji odprli pregledno razstavo del kiparja Alojza Gangla s podnaslovom Kipar na poti v moderno. Gangl je začetnik prenove kiparstva na Slovenskem in nestor prve generacije slovenskega zgodnjemodernega kiparskega snovanja. S svojim ustvarjalnim opusom predstavlja mejnik v zgodovini slovenskega kiparstva in snuje temelje novi kiparski poti na naših tleh, je na otvoritvi povedal slavnostni govornik, predsednik Državnega zbora Pavle Gantar. Ob 150-obletnici kiparjevega rojstva so v Narodni galeriji projekt zasnovali skupaj z Belokranjskim muzejem v Metliki, je povedala direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki.

V svojih zgodnejših delih je bil Gangl zavezan akademski tradiciji 19. stoletja, a kasneje se je predajal eksperimentiranju s kiparskim materialom in formami ter portretiranju družinskih članov in prijateljev. Opuščal je realistično upodabljanje in se posvečal povzemanju slikovitejše, bolj razgibane modelacije, katere obrise je slutil že ob koncu 19. stoletja.

Gangl je seveda kipar nacionalnega pomena. A prav tako pomemben je tudi za Belokranjce, za njihovo identiteto. Radio KAOS je zato pred kamero povabil direktorico Belokranjskega muzeja Andrejo Brancelj Bednaršek, ki je soodgovorna, da je razstava ugledala luč sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *