Balet milanske Scale s Pink Floydi odpira Festival Ljubljana

Nocoj bodo z nastopom baleta milanske Scale odstrli zastor letošnjih poletnih prireditev Festivala Ljubljana. Tokrat z eminentnimi gosti iz milanske operne hiše Scala in z baletom, ki je vse prej kot klasika. Francoski koreograf Roland Petit si je zamislil na rokovsko glasbo izpisane korake, gibe in ples, ki je, kot zagotavljajo plesalke in plesalci, ki so sodelovali na dopoldanski novinarski konferenci, nabit z energijo, ki jo zmorejo povezati v predstavo mojstri klasičnega baleta.

Na novinarski konferenci v Cankarjevem domu, kjer bo nocoj potekala otvoritvena predstava je ob nekaterih solistih,plesalkah in plesalcih sodeloval tudi direktor Makhar Vazijev, ki je januarja letos prevzel vodstvo baleta milanske Scale zaupano. Mimogrede – pred tem je trinajst let vodil Kirovski balet Marijinskega gledališča v Sankt Peterburgu. Izrazil je zadovoljstvo nad kakovostjo in zahtevnostjo festivalskega programa in poudaril, da so v Milanski Scali izjemno počaščeni, ker jim je prav z baletom Pink Floyd zaupana otvoritvena predstava festivalskega poletja v Ljubljani. Ansambel milanske Scale je sicer pri nas že nastopal, vendar tokrat prvič z baletom. Vazijev je izrazil upanje, da to ne bo tudi edino gostovanje tega vrhunskega baletnega ansambla.

Nocoj se bo torej plesalo na glasbo Pink Floydov, ki so pred 37-imi leti v Marseilleju »v živo« igrali ob postavitvi, katere avtor je Roland Petit. Tokrat bodo plesali na posneto glasbo, kar je bilo, kot je zagotavljal Vazijev in kakor so pritrjevali na tiskovki navzoči plesalke in plesalci, na junijski premieri in štirih ponovitvah v Italiji izjemno dobro sprejeto. Plesali bodo na legendarne skladbe iz albumov The Wall, The Dark Side of the Moon, Meddle, Relics in Obscured by Clouds. Devetdeset minut čistega plesnega užitka s popolno zasedbo baletnega ansambla milanske Scale v solističnih točkah, duetih in skupinskih prizorih!

O tokratni uvodni predstavi pa posebej za Radio KAOS – direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana gospod Darko Brlek.

Že jutri se bodo festivalske prireditve nadaljevale »s polno paro«. Popoldne bo na dvorišču Križank v soorganizaciji Univerze na Primorskem in Fakultete za humanistične študije iz Kopra Okrogla miza o predmetu »META Humanistike« – mednarodne poletne šole 2009, katere glavna tema bo »Voda v Sredozemlju«. Ob 20-ih zvečer pa bo v cerkvi svetega Jožefa nastopil Komorni zbor Kamer, uro kasneje pa bodo na vokalnem gala večeru v Križankah prepevali in igrali jazz Take 6, skupina Freddya Colea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.