To morate probat

Spoštovani! Prve besede najstarejšega med mladoporočenci v državi so praktično takoj dobile kultni status. Kdo ve, morda zato, ker jih je izrekel prav on, ali pa pač zato, ker večina tam prisotnih že vsaj nekaj let ve, kako se to proba. Nekateri celo večkrat…

A pustimo podrobnosti. Dejstvo je, da res morate probat. Sploh, če vsaj približno veste, kako se boste stvari lotili. Denimo, pri projektu stožiškega stadiona, ki – kljub kritikam – raste. Jasno je, da bo šlo na tesno. Tako s finančnega, kot s poslovnega vidika. Ampak, kot je rekel naš novopečeni mladoporočenec: to morate probat. Od na hitro dane obljube o novem štadionu, ki jo je – morebiti nekoliko nespametno – v evforiji uvrstitve na evropsko prvenstvo leta dala takratna županja, je minilo devet let. Še leto dni bo minilo, preden bo štadion v Stožicah zaživel.

Dejstvo, da stožiški štadion raste kaže na to, da župan Janković ni probal kar tako, na pamet. pač pa je projekt domišljen vsaj do te mere, da se je začel graditi in bo – tako zaenkrat kaže – pravočasno pod streho. Konec koncev, napol zgrajen štadion je enako uporaben kot nezgrajen štadion, zato bomo dokončno sodbo o uspešnosti projekta zaenkrat še pridržali, a zaenkrat je nekaj več optimizma zagotovo upravičenega. Težav sicer ne manjka, a hkrati je jasno, da se štadion iz papirja preliva v realnost.

Če smo že pri papirju in realnosti. Četrtkov polurni prenos vladne seje je bil novica dneva. Pa čeprav popolnoma po nepotrebnem. Kobajagi resni mediji so kar tekmovali v tem, kdo bo iz vsega skupaj naredi večji škandal. Največ naslade je menda nudil besedni dvoboj med ministrico Irmo in ministrico Katarino. Če bi se temu sploh lahko reklo dvoboj. Vsak uredniški sestanek je namreč bolj buren od te, menda tako zelo škandalozne, seje vlade.

Polurni posnetek, ki je šel v internet menda po naključju, čeprav ni čisto jasno, kakšno naključje se je moralo zgoditi, da sta bili vklopljeni dve varnostni stikali, je pozornemu opazovalcu pokazal vsaj dve stvari: Da so debate na vladi živahne in da se o vprašanjih dejansko razpravlja, ne pa da šef pove, kako bo, ministri pa potem iščejo načine, kako to preliti iz papirja v realnost.

Slika, ki smo jo dobili v četrtek, med drugim pove, da ministri in ministrice Pahorjeve vlade probavajo. Irma Pavlinič Krebs na vse pretege poskuša zmanjšat število zaposelnih v javnem sektorju, medtem ko Katarina Kresal in Ljubica Jelušič poskušata zaustaviti odliv kadrov iz vojske in policije. Skratka – očitno se ministri v vladi zavedajo težav na svojem področju, kar je dokaj dobrodošlo. Za prejšnjo vlado se je včasih zdelo, kot da probleme načrtno ignorira. No, res je tudi, da prejšnje vlade nismo imeli priložnosti spremljati v živo preko interneta. Kar je morda škoda. Tudi to morate enkrat probat’…

Za konec pa naj še enkrat čestitamo mladoporočencema, Urški in Janezu. Morda smo bili na začetku krivični, in Janša s svojim stavkom ni meril na poroko, pač pa na – nasmeh. Včeraj se je Janezu smejalo od ušesa do ušesa. Morda bo zdaj, ko se je probal nasmejati – hm – zares in ne samo za potrebe volilne kampanije, kaj bolj priljuden in vesel.

Morda pa bo kljub vsemu prej konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.