Bedenje v Mali Drami: raziskovanje družinskih mitologij Nebojše Pop-Tasića

Mare Bulc, režiser: Glavno sporočilo Bedenja je avtor in dramaturg Nebojša Pop-Tasič pripisal Dedu, ki ga igra Ivo Ban ... »Ni nujno, da človek živi v družini, ampak družina nujno živi v človeku.«; Saša Tabaković (v glavni vlogi Sina) na včerajšnji novinarski predstavitvi: Predstava Bedenje je nekakšen metafizični realizem... (...kar koli bi to že lahko bilo, dodajamo).

Petkov večer je v Mali Drami določen za premiero, krstno uprizoritev igre Bedenje, za SNG Drama Ljubljana posebej napisanega dramskega besedila dramatika in mnogostranskega gledališkega ustvarjalca Nebojše Pop-Tasića, ki se osredotoča, kot zapiše naš sogovornik Mare Bulc v predstavitvenih gradivih, na paradigmatski trenutek rojstva. To je zgodba o prepovedani družinski intimi, o zgodbah, ki se niso pripovedovale potomcem, ker so bile preveč krute ali pa ideološko in zgodovinsko oporečne; Zgodi se obisk družinskih duhov v noči, ko se rojeva sin, otrok, ki ga v tej igri vsi njegovi, od katerih je zbežal, obiščejo, da bi skupaj razkrivali in razkrili družinsko mitologijo; no prav vsega ne razkrijejo; Kaj bi potem sploh še ostalo tej zelo intimni pripovedi in – navsezadnje – bi se mitologija te skupnosti razblinila; To pa že ne.

Ob že omenjenih avtorju besedila, ki je hkrati tudi dramaturg predstave in režiserju, so to uprizoritev soustvarili tudi scenograf Damir Leventić, kostumografinja Sanja Grcić, lektorica Barbara Rogelj, avtor glasbe Damir Avdić, oblikovalec giba Sebastjan Starič, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, ter lektorja za grščino in portugalščino Rok Kuntner in Juš Škraban in svetovalka za ruščino Tatjana Stanič.

Naš sogovornik, režiser Mare Bulci pa se je, ko je snoval postavitev Bedenja na oder in njegovo uprizoritev, sprav vprašal, kakšna more biti ta predstava v njegovih očeh, mislih; kako jo vidi? Tudi o tem sva se pogovarjala in uspelo mu je, da je ta izhodišča uspel, verjame, ustvariti na odru kot koncert za igralske glasove in uglasbene rekvizite, kot tišino, povednejšo od besed, kot šepet, glasnejši od kričanja in hkrati kot vsakdanjo zgodbo, ki med vrsticami skriva ep.

V predstavi nastopajo Saša Tabaković, ustvaril je glavni lik te igre – Sina, Sabina Kogovšek je Mama, Gorazd Logar igra Očeta, Pia Zemljič in Ivo Ban sta Babica in Ded, nenavadni, po svoje čarobni lik Mladeniča pa je igralsko oblikoval Urban Kuntarič.

Z Maretom Bulcem sem se pogovarjal Andrej Pengov, Urša Pengov Bitenc je poskrbela za ton, sliko in režijo, v prispevku uporabljene fotografije z vaj so delo Petra Uhana, fotografije s tiskovne konference v Drama Kavarni pa smo sneli z Draminega twitterja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *