Cankarjev dom vztraja pri klasičnem abonmajskem in že uveljavljenem programu posameznih projektov ter iskanju novih priložnosti – covidu navkljub

Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma: Kultura in umetnost ter dogodki, ki jih prirejamo več kot navdušujejo občinstvo, četudi tokrat – v teh časih – v oteženih okoliščinah. Posebej nas veseli, da si za naše dogodke vzamejo čas tudi izjemno zaposleni vodstveni ljudje v velikih in malih podjetjih, ki nas podpirajo. Enega od njih, s katerim nismo pogosto sodelovali, smo navdušili do te mere, da je bil našega vabila izjemno hvaležen, saj sicer, kot je zatrjeval, najbrž nikoli ne bi imel priložnosti doživeti te lepote in umetniških užitkov.

Kljub mnogim zadregam pri pripravljanju izjemne fotografske razstave Iz oči v oči, ki so jo v Cankarjevem domu odprli že pred 14 dnevi in bo na ogled vse do konca januarja prihodnje leto, jim je uspelo pripraviti sijajni otvoritveni dogodek. Podrobneje smo tem poročali štiriindvajsetega septembra v prispevku Chartier-Bresson Iz oči v oči s Cetinski, Kerblerjem in Simonitijem ter razredčeno množico občudovalcev(www.radiokaos.info/prispevki/chartier-bresson-iz-oci-v-oci-s-cetinski-kerblerjem-in-simonitijem-ter-razredceno-mnozico-obcudovalcev/). Takrat je bila to za slovenski kulturo vsekakor velika tema, zato je bila, razumljivo, prav ta otvoritev prava vsebina za začetek pogovora z generalno direktorico gospo Uršulo Cetinski. In njeno prvo presenečenje jutro potem je bilo, da so ves dan deževale same pohvale, kar pri Slovencih ni prav pogosto. In kar ni od muh, sploh ne v teh covid-časih, tudi z udeležbo in pohvalami pokroviteljev, v tem primeru naj na prvem mestu omenimo novomeško Krko pa Mercator, Petrol in Telekom ter še mnogih drugih, ki razumejo, kaj vse zmore dati umetnost. Večji del pogovora pa smo namenili polovici sezone, ki se je začela septembra in za katere drugo polovico – tam od februarja 2021 naprej – še zdaleč ni gotovo, kaj vse jim bo, kljub zahtevnim načrtom – uspelo uresničiti. Ko smo o tem govorili, še ni bilo zaostritev v zvezi naraščajočim številom okužb, kot jih preštevamo v teh dneh.

Vztrajajo pri vseh svojih velikih abonmajih – Zlatem in Srebrnim, Sedmih veličastnih in že uveljavljenih projektih, kot so Jazz festival, Liffe, Slovenski knjižni sejem in še marsikaj. Je pa bilo prav na dan pogovora jasno, da še pred dnevi napovedanega Festivala za tretje življenjsko obdobje, ne bo. Nasploh je kongresna dejavnost Cankarjevega doma, ki v običajnih okoliščinah prinese prek dva milijona evrov na leto, v tej sezoni izjemno izpostavljena tveganjem.

Govorili smo tudi o otroškem in mladinskem programu. Vse podrobnosti so seveda v posnetku pogovora z gospo Uršulo Cetinski, ki sva ga pripravila in realizirala Urška Pengov Bitenc in Andrej Pengov. ��

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *