Dan, ko se je nehalo kaditi

V soboto ob 24. uri je v veljavo stopila novela zakona o omejevanju porabe tobačnih izdelkov. Kljub temu, da zakon prinaša številne pomembne novosti, med njimi tudi dvig najnižje starosti, pri kateri lahko oseba kupi tobačne izdelke na 18 let, je največ prahu dvignila dokončna prepoved kajenja v zaprtih prostorih.

04082007443.jpg

V teoriji je stvar izgledala enostavno – izkazalo pa se je, da je bila praksa prav tako enostavna. Ljubljanski lokali so bili nenavadno polni za ta letni čas, zdelo se je, kot da bi vsi radi videli, kako bo zakon deloval v praksi. Zaposleni v lokalu so goste malo pred polnočjo opozorili, da bo kajenje kmalu prepovedano in res so opolnoči bolj ali manj vsi gostje ugasnili cigarete. Enostavno. Tisti, ki jih niso, so jih ugasnili po opozorilu zaposlenih.

Seveda se je skoraj v trenutku nabrala gneča pred ljubljanskimi lokali, kjer so gostje bolj ali manj zares preklinjali novi zakon, a kršiteljev je bilo res malo. In slika je bila podobna tako v lokalih v mestu, kot v tistem nad mestom. Kajenje prepovedano.

Za Radio KAOS Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published.