Kaditi prepovedano

Spoštovani!

Ena od bolj zanimivih tem, ki jih odpira novi zakon o omejevanju tobačnih izdelkov je tista o pravicah – zakaj se kadilcem omejuje pravica, da s svojimi pljuči počnejo tisto, kar želijo. Najprej se zdijo tovrstne skrbi neumne, saj vendar vsi vemo, da je kajenje škodljivo. No, če natančneje pogledamo, lahko ugotovimo, da je skrb pravzaprav upravičena, saj so vzporednice med kajenjem in – denimo – hribolazenjem relativno očitne: oboje je dolgoročno lahko usodno.

nosmoke.jpg

Prepoved kajenja posega v temeljni odnos med posameznikom in državo, se pravi, ponovno odpira vprašanje, do kam lahko država ureja življenje posamezniku. Ali vam država lahko prepove, da si uničujete pljuča? Očitno da. Ampak – ali je to prav? V bistvu je. Zakaj?

Najbolj očiten razlog je pasivno kajenje, ki je menda vsaj tako škodljivo kot aktivno. Skratka – ko kadite, neprostovoljno kadijo tudi vsi okoli vas. Povprečno na enega aktivnega kadilca tako pride vsaj še en pasivni kadilec. Drugič: s tem, ko je bilo kajenje dovoljeno, so bili v največji nevarnosti zaposleni v gostinstvu, ki so neprestano delali v cigaretnem dimu in bili tako – hote ali nehote – izenačeni z verižnimi kadilci.

A vse to bi se dalo odpraviti že s striktnim izvajanjem prejšnjega zakona – striktno ločeni prostori, pa je. A glavni razlog, zakaj je pravzaprav nujno, da država regulira to razvado državljanov, je denarni. Kadilci zdravstveno blagajno dolgoročno stanejo nekajkrat več kot nekadilci. Se pravi – danes dvajsetletni kadilec bo čez 40 let dosti večja obremenitev za tiste, ki bodo takrat mladi in zdravi denar namenjali zdravstveni blagajni. Pravzaprav gre za varčevalni ukrep, ki bo morda prihodnjim generacijam prihranil kakšen evro in podaljšal solventnost zdravstvenega sistema, ki že zdaj ni v najboljši kondiciji.

Ironija usode je, da potemtakem nasprotovanje prepovedi kajenja nujno pomeni tudi nasprotovanje splošno dostopnim zdravstvenim storitvam, saj . Pri tem pa se seveda niti dotaknili nismo v evrih izmerljive moči, ki jo premorejo tobačne korporacije.

Zato gre aktualnemu ministru čestitati za zakon, ki bo marsikomu otežil pot do cigarete, njegovemu predhodniku pa za to, da je zmogel storiti prve korake v to smer. Konec koncev, če boste zaradi zakona nehali kaditi, se boste lahko do konca življenja izgovarjali na državo. In bolj, ko se vam bo vračala pljučna kapaciteta, bolj naglas boste lahko vpili.

Za konec pa še tole: današnjega dneva so se gotovo najbolj razveselili pri dveh rock skupinah: Deep Purpli bodo verjetno opazili nenavaden porast objave njihovega komada Smoke on the water, medtem pa se članom Zabranjenog pušenja smeji že celo pot do banke.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?
Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *