In vendarle je prišla…

…dr. Rosvita Pesek, namreč, s katero je voditelj oddaje A propos Franci Kapler lahko vendarle poklepetal o njeni knjigi Osamosvojitev Slovenije, ki podaja strnjen in močno zanimiv pogled in pregled celotnega osamosvojitvenega procesa. Vendar pa v oddaji tudi sicer (in tudi tokrat) ni manjkalo eminentnih gostov. S profesorjem dr. Jožetom Krašovcem smo se pogovarjali o prevodih Stare in Nove zaveze ter o kongresu biblicistov, katerega gonilna sila je bil prav dr. Krašovec. Franci in Dejan Habiht sta razpredala o letošnji Documenti, umanjkali pa nista niti dve Mojci. Z Jugovo sta klepetala o letošnjih Mladih levih, z Ocvirkovo pa – seveda – o TrnFestu.

V Kasselu od srede junija poteka že dvanajsta Documenta, ki bo svoja vrata zaprla 23. septembra. Franci se je o verjetno najpomembenši prireditvi na področju moderne umetnosti, ki se je – zanimivo – razvila iz hortikulturnega sejma pogovarjal z Dejanom Habichtom iz Moderne Galerije

V drugi polovici avgusta bo v Ljubljani potekal že deseti festival plesnih umenosti Mladi Levi, ki nastaja v produkciji Bunkerja. Tudi letos bodo vse do 27. avgusta ponudili plejado izvrstnih predstav, ki bodo večinoma potekale v Stari elektrarni, je Franciju povedala soorganizatorica, Mojca Jug.

Res, v tretje gre rado! Dvakrat smo jo že pričakovali, v tretje pa smo jo dokačali. Dr. Rosvito Pesek, avtorico knjige Osamosvojitev Slovenije, ki je pred dvema tednoma izšla pri Novi Reviji. Obsežna knjiga podaja natančen in zanimiv pregled procesa osamosvajanja in je gotovo nepogrešljiva pri ustvarjanju slike takratnega obdobja – poleg tega pa se tudi zelo lepo bere. Rosvita in Franci sta tudi kakšno rekla o tem, da je večina akterjev osamosvojitve še kako živih in kako je to vplivalo na avtorico in vsebino knjige – veliko pozornosti pa sta posvetila predvsem pokojnemu Jožetu Pučniku

Če bodo Mladi levi svoj ples začeli v drugi polovici meseca, pa se – že šestnajstič – natančno prvega avgusta vsako leto v KUDu France Prešeren začenja TrnFest, ki se je v dobrem desetletju in pol iz festivala, ki naj zbudi zaspano prestolnico prelevil v čisto pravo festivalsko institucijo, katere prireditve vsako leto obišče preko 40.000 ljudi. Vstop je seveda prost, nam je povedala Mojca Ocvirk, tudi letos pa ne bo manjkala tradicionalna pečena koruza.

Profesor Jože Krašovec je eden od vodilnih slovenskih teologov, pred štirinajstimi dnevi pa je uspešno zaključil svetovni kongres biblicistov, ki se je prvič odvijal izven zahodne Evrope in je bil – menda na vsesplošno presenečenje – najboljši doslej. Stara zaveza je po več kot dveh tisočletjih še vedno predmet razprav in analiz – tudi zaradi vedno novih odkritij, ki košček za koščkom dopolnjujejo sliko zgodnjega krščanstva.

Naslednja oddaja A propos bo na sporedu čez teden dni, to takrat pa lep pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *