Je bil pojav protestantizma nujen?

V današji A propos je Franci Kapler povabil poeta Krištofa Dovjaka, Adelo Železnik, ki je predstavila nov projekt v Moderni galeriji, z Diano Koloini pa sta se pogovarjala o izjemni francoski pisateljici Marguerite Yourcenar. V studiu se mu je pridružil tudi frančiškanski redovnik in profesor latinščine na teološki fakulteti Miran Špelič, s profesorjem filozofije Markom Uriščem pa sta govorila o liku in delu renesančnega misleca Giovannija Pica della Mirandole, ki bi lahko spremenil tok zgodovine.

Krištof Dovjak je pri Cankarjevi založbi izdal knjigo Prometej na plakatu. Prelivanje antičnega in sodobnega sveta ni nikjer tako intenzivno kot v Sredozemlju in vzorci, ki v banalno sedanjost preslikavajo antične podobe, nikjer tako poenostavljeno jasni kot v baedekerjih sodobnih popotnikov. Pesniški živec Krištova Dovjaka, ki zna v klasiki odkriti poetično energijo, sodobnosti pa odstraniti banalno povrhnjico, je ustvaril prometejske zgodbe posameznika današnjega dne.

V Ljubljani bo od srede, 17. do nedelje 21. 10. potekala četrta »oaza« evropske nomadske univerze NUROPE. NUROPE je skupna iniciativa Evropskega kulturnega parlamenta, univerze Abo Akademi iz Turkuja na Finskem in fundacije Cittadellarte-Fondazione Pistolletto iz Bielle v Italiji, je Franciju Kaplerji med drugim povedala Adela Železnik iz Moderne galerije.

Zgodbo Anna, soror… je Marguerite Yourcenar pisala skoraj vse življenje: dokončno jo je izoblikovala v zadnjih letih svojega življenja (leta 1980), zasnovala pa jo je že v začetku dvajsetih let. O knjigi in pisateljici smo se pogovarjali z Diano Koloini.

Ljubljanski frančiščkani niso menihi, pač pa redovniki (če morda niste vedeli). Miran Špelič je eden izmed njih, hkrati pa na ljubljanski teološki fakulteti predava latinščino. S Francijem Kaplerjem sta se pogovarjala o nauku sv. Frančiščka, pa tudi o današnjih študentih latinščine.

Giovanni Pico della Mirandola je bil renesančni mislec, ki bi lahko (ali pa celo je) pomembno vplival na zgodovino rimokatolišče cerkve. O tem mladem mislecu se je Franci Kapler pogovarjal s profesorjem filozofije Markom Uriščem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.