A propos, Človek: Kaj imata skupnega Lizistrata in Fabula

Gosta v oddaji sta bila Andrej Rozman - Roza in Aleš Šteger

Prihodnji teden bo na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega premiera in hkrati krstna uprizoritev Aristofanove komedije Lizistrata. Tokrat jo je kot libretist podpisal Andrej Rozman Roza, ki je bil naš prvi gost v oddaji A propos: Človek! Zakaj libretist in ne – recimo – dramatik ali morda dramaturg? Zato, ker je delo napisano kot muzikal, ki je tokrat napisan po naročilu za repertoar odgovornih v MGL.

Še pred oddajo sva načela splošno narodovo ne-razpoloženje, ki za marsikoga – med drugim tudi za avtorja – naravnost boleče; ampak ta bolečina v njegovem kolenu ni posledica obrabljenega ali počenega meniskusa, kot je sprva domneval, pač pa gre za običajno artRozo, ki si jo tako vsestranski umetnik zlahka pridela ob pretiravanju na odru. Vendar – tokrat ne v zvezi z Lizistrato, ki jo je sicer obdeloval in prepesnjeval, moderniziral in več kot leto dni. Predelave klasičnih besedil so namreč Rozina posebnost; upesnjevanje tudi.

In prav v tem delu si je – podobno, vendar z odločnimi posodobitvami likov – Lizistrata je tokrat TV voditeljica (njen lik bo upodobila Jette Ostan Vejrup – ampak o tem kaj več potem, ko bo delo v celoti predstavljeno javnosti), ki se je s somišljenicami odločila, da bodo gospe slabo organizirano vojaštvo motivirale za učinkovitejše bojevanje tako, da jih bodo za nekaj časa odrekle mesenost in posteljne strasti.

Nekaj podrobnosti nam je seveda razkril, ampak vsega še zdaleč ne. Bo treba videt predstavo, pravzaprav muzikal, ki ga režira Mateja Koležnik in ki ga je ustvarila prava armada odrskih in glasbenih mojstric in mojstrov. Pa tudi oddajo je treba poslušat do konca, ker je bil naš drugi današnji gost Aleš Šteger, eden od glavnih stebrov založbe Beletrina, do nedavnega znane kot Študentska založba, ki je predstavil letošnji festival Fabula. Začne se že prihodnjo sredo in bo trajal vse do Dneva žena. In ne morda ne boste verjeli: vezni člen je z lutkovno predstavo Živalska farma, ki jo ljubitelji lutk poznajo že vsaj poldrugo leto – spet: Andrej Rozman Roza. Ampak to je res zgolj delček letošnjega programa. Več seveda v pogovoru z Alešem Štegrom.

Oddajo sta pripravila Aljaž Pengov Bitenc in Andrej Pengov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *