A propos, Človek: Andrej Rozman Roza nocoj – Že spet obisk

Slovenčeva sporočila za kaotično umetniško življenje in že 4 milijarde let urejeno vesolje

V oddaji A propos, Človek!, ki jo, kakor že veste, pripravljamo ob podpori javnega denarja iz medijskega razpisa Ministrstva za kulturo je bil tokrat naš sogovornik pesnik, dramatik in igralec. Andrej Rozman – Roza. Dolga leta je bil voditelj in igralec v gledališču Ane Monro. Redno nastopa v igranih filmih in na televiziji. Roza je priznani slovenski ustvarjalec predstav in pesmi za otroke, ustvarja gledališke predstave in piše satirično poezijo za odrasle.

Rodil se je 1955 v Ljubljani, kjer je na Univerzi je študiral slovenski jezik in književnost . Ta – morda manj pomembni podatek – se izkaže za nad-pomembnega prav zdaj, v teh dneh in danes, natančneje – nocoj, ob 20.h, ko na odru KUD dr. France Prešeren z glasbenikom Goranom Završnikom postavljata praizvedbo kabareta Že spet obisk.

Če prepišemo, kar je Roza o predstavi strnjeno objavil na Kudovi spletni strani, se bo v tej predstavi govorilo, igralo in prepevalo o zadregah obupanega umetnika, ki se še ne more upokojit. »…Zato brska po razlogih za svoje težave in ob tem popelje občinstvo po svoji dosedanji poti vse od velikega poka do Slovenca, kjer se trenutno nahaja. Ko skuša s pesmijo in monologom odgovoriti na vprašanja, zakaj narodna sprava ni možna, zakaj je domišljija premagala resničnost, zakaj v slovenščini srednji spol prehaja v moškega in ženska dvojina ne uspe zadihat s polnimi pljuči, v sebi naleti na sovražnika, s katerim se spopadeta na življenje in smrt….«

Z avtorjem oddaje A propos, Človek!, Andrejem Pengovom sta skušala nekaj teh Slovenčevih sporočil za kaotično umetniško življenje in že 4 milijarde let urejeno vesolje tudi pojasniti, utemeljiti a jima je prej-ko-slej uspelo kaj od tega le še bolj zaplesti. Kar je zgolj razlog več za obisk nocojšnje predstave.

Napovedala sta tudi jutrišnjo in nedeljsko predstavo v Kudu, saj obe sodita v snopič Rozinih prizadevanj za čim več raznovrstnega sporočanja umetniškega s tamkajšnjega odra, za katerega že nekaj časa ni (več – ali – še) gotovo, če bo (in do kdaj) obstal…

Jutri zvečer bo namreč v programu »Literatura« s pesmijo, poezijo in pripovedmi pod naslovom »Sodelovanja« nastopila rezijanska umetnica Silvana Paletti, v nedeljo pa Brane Završan v izjemni monodramski predstavi Sahib, ki smo jo lahko sicer videli že pred pol-tretjim letom na kakem od ljubljanskih odrov. V obeh predstavah, v prvi omenjenih dveh pa sploh, je v središču pozornosti prav izvirni jezik. Vsakdanji in umetnikov. Umetniški jezik.
Ob koncu oddaje smo ga seveda nagovorili tudi k razmisleku o prihodnosti slovenske kulture in umetnosti pod novo oblastjo – ali drugače: kaj meni o novi, še povsem sveži ministrici za kulturo. Odgovor smo slišali samo mi v studiu – zunaj etra. Cenzura? Kje pa… le božja previdnost je bila to.

Oddajo so pripravili Aljaž Pengov Bitenc, Nina Radoš in Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *