Kako je Marko Jenšterle srečal Marquesa

Tokratni A propos je minil – mimogrede. Tako zanimivi so bili gostje, ki smo jih prešteli na čisto vse prste ene roke. Novi urednik Nove revije Branko Senegačnik je predstavil prvo, kar trojno številko, ki je izšla pod njegovo taktirko, pesnik Andrej Brvar je predstavil svojo novo pesniško zbirko, prvi trobentač slovenske filharmonije Tibor Kerekes je povedal, zakaj tokratnega koncerta oranžnega abomnaja enostavno ne smete zamuditi, Marko Jenšterle je povedal, zakaj so slovenska gledališča tako priljubljena v Latinski Ameriki in kako je srečal Gabriela Garcio Marquesa, z Matjažem Černivcem iz Svetopisemske družbe pa smo se pogovarjali o prevodih svetega pisma.


Nove revije je na tem mestu po 25 letih nasledil Nika Grafenauerja. Prva številka, ki je izšla pod njegovo taktirko je kar trojna in kot taka še posebej zanimvia – nenazadnje tudi zato, ker sta se s Francijem Kaplerjem pogovarjala o nevarnosti idoliziranja Jožeta Pučnika

Pesnik Andrej Brvar je pri Mladinski knjigi izdal svojo novo pesniško zbriko Retro-Spektiva S Francijem sta se pogovarjala o navhidu, ustvarjalnem procesu in o tem, ali je bolj pomembna oblika ali vsebina. Za konec pa je Andrej Brvar še prebral eno od svojih pesmi.

Izjemno izviren in poln sijajnih melodičnih domislic in čustvenih vrhuncev – to je Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmaninova. Pianisti se lahko v tem delu umetniško popolnoma razživijo in pokažejo vso paleto obvladovanja tega razkošnega inštrumenta. S prvim trobentačem Slovenske filharmonije Tiborjem Kerekesem smo se pogovarjali o nocojšnjem koncertu pa tudi o načrtih filharmonikov v bližnji prihodnosti.

Marko Jenšterle je neločljivo povezan s Slovenskim mladinskim gledališčem in z Latinsko Ameriko. Kot dopisnik Dela je stkal vezi, ki so slovenskemu teatru odprla številna vrata v tistem delu sveta. Šele pred kratkim pa se mu je izpolnila želja po srečanju z velikim Gabrielom Garcio Marquesom.

Svetopisemska družba se -jasno- posveča prevajanju Svetega pisma. Njen generalni tajnik Matjaž Černivec je Franciju med drugim povedal, da združuje prav vse ločine krščanske vere, ki naj bi jih bilo v Sloveniji osem. Prav vse pa uporabljajo isti prevod Svetega pisma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.