Nočni dnevnik v tisoč slikah in petdesetih letih

Ateljejski samogovori Janeza Bernika

Včeraj je založba Nova revija v prostorih SAZU pripravila predstavitev izjemnega knjižnega dela z okrog tisoč risbami slikarja Janeza Bernika. Gre za svojevrstni slikarski hologram, kakršnega pri nas še ni bilo. Nočni dnevnik 1959–2009 je natisnjen v slovenskem in angleškem jeziku, obakrat v nakladi 500 izvodov, kjer se na skoraj 540-ih straneh povečanega pisarniškega formata na impresiven način razpirajo vsebine njegovih ateljejskih samogovorov. Avtorja prepoznavamo kot zapleteno, občutljivo in krhko, a tudi odločno, že kar trmasto vztrajno osebnost, ki se ne izogiba temeljnim vprašanjem o našem bivanju, načinu biti in ontološki resnici naše eksistence, o smrti.

Temu več kot dokumentu 50-letnega spremljanja slikarjevih noči in tistega, kar je ostalo od tako rekoč vsakega posamičnega dne v tem času, je dr. Milček Komelj dodal obsežno študijo, ki se odlikuje z inventivno refleksijo in domišljeno konotacijo risb, objavljenih v knjigi. O tem izjemnem delu smo imeli po predstavitvi – posebej za Radio KAOS – priložnost spregovoriti nekaj besed tudi z avtorjem, akademikom, profesorjem Janezom Bernikom.

Grafična zasnova tega zahtevnega slikarskega dnevnika je plod sodelovanja med avtorjem in direktorjem Studia Breg, grafičnim oblikovalcem Haroldom Draušbaherjem, ki je dal knjigi dokončno grafično obliko. Nastajanje knjige je obema: Berniku in Draušbaherju, ki je bedel tudi nad njenim natisom, navrglo skupaj vsaj dve leti ustvarjanja – pogosto tudi po cele ure kar pri tiskarjih, zagotovo pa sta tej monumentalni izdaji v tem času namenila skoraj vse sobote, nedeljske večera in ponedeljkova jutra in dopoldneve.

Na predstavitvi Nočnega dnevnika 1959 – 2009 je bil Andrej Pengov, avtor obeh pogovorov in tega prispevka, ki je v uredništvo prinesel z Bernikovim posvetilom opremljen izvod te zajetne knjige. Na pot v knjigarne, galerije, med akademike, pedagoge in umetnike ter bržčas tudi v domove jo je pospremil tudi Tomaž Šalamun ter nekateri avtorjevi učenci, zdaj tudi že uveljavljeni likovniki in profesorji ter vrsta drugih privržencev lepih umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *