Glengarry Glen Ross. Tako dober, da je potreboval kar dve premieri

Vito Taufer in Blaž Šef o najboljšem delu Davida Memeta

V torek in sinoči je bila na enem od na novo izumljenih odrov spodnje dvorane premiera igre ameriškega super dramatika Davida Mameta Glengarry Glen Ross. Pravzaprav sta bili dve enakovredni premieri. Zakaj tak »odstop« od klasičnega pristopa pri novih odrskih postavitvah sta že na samem začetku duhovito komentirala naša tokratna sogovornika režiser Vito Taufer in igralec Blaž Šef.

Delo je bilo prvič izvedeno že davnega 1983. leta v londonskem Royal National Theatru in še vedno velja za njegovo najboljše delo. V Sloveniji to igro sploh prvič uprizorijo na odru – takrat še Primorskega dramskega gledališča Nova Gorica. Prevedel ga je Zdravko Duša, režiser pa je bil Jaša Jamnik.

Za postavitev v Mladinskem so uporabili Dušin prevod in po prvi premieri je bilo – za čuda – že takoj kar nekaj komentarjev in ocen… Nekatere med njimi so odzvanjale vse prej kot nenaklonjeno in skoraj ni bilo mogoče preslišati jih. Pogovor v studiu Radia KAOS je bil po svoje tudi neobičajen, ampak dovolj poveden, da mu velja prisluhniti. Igra razgalja kruti svet nepremičninskih agencij in nategunsko delovanje njihovih agentov. Mojstri svojega posla, eni že pravi veterani, drugi mladci, ki jih nič ne ustavi, v tem početju tekmujejo za prvo sijajno nagrado, ki je izbrana in pri nas nad-cenjena znamka avtomobila, za drugo, ki pomeni že pravo ponižanje in za tretjo, ki je – brca na cesto.

Avtorji postavitve v Mladinskem so si omislili poslovenjenje imen in priimkov udeleženih oseb, ki že same zase močno asociirajo na aktualno stanje v domači dolini šentflorjanski. Ob Šefu, Blažu, seveda, igrajo še Dario Varga, Matej Recer, Matija Vastl, Željko Hrs, Stane Tomazin, Blaž Šef, Uroš Maček, Marko Mlačnik. No, pa še dva… a ju ne razkrijemo. Bo treba poslušat. Vabljeni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *