Gledališče in spreminjanje sveta

Tretji letošnji KAOS v ateljeju smo večinoma posvetili gledališču. Kako tudi ne, saj je bil nedavni 27. marec Svetovni dan gledališča, ko so slovenski gledališčniki predstavili svetnovno gledališčko poslanico, pa tudi lokalno – slovensko – poslanico. Zato smo po Steber in njegov Kapitelj povabili tajnika Združenja dramskih umetnikov Slovenije Alena Jelena.

Tudi v Obrekovalnici smo ostali na gledaliških deskah. V Drami so predstavili Bostonsko navezo Davida Mameta v režiji Borisa Cavazze, Andrej Pengov pa je o komadu poklepetal s prevajalko Tino Mahkota in damaturginjo Diano Koloini.

V Okularju pa smo pokukali v nove pridobitve založbe Sophia. Pet knjig, ki so bile sicer zasnovane že pred tretnutno krizo identitete svetovnega reda, a če kdaj, potem se dobro berejo prav v današnjem času. O tem se je Andrej Pogovarjal z urednikom založbe Urošem Zormanom.
Ob svetovnem dnevu gledališča so pri Združenju dramskih umetnikov Slovenije predstavili mednarodno in slovensko poslanico ob dnevu gledališča. Prvo je sestavil Augusto Boal, brazilski gledališki režiser, dramatik in politik, v kateri je med drugim zapisal, da so “medčloveški odnosi strukturirani na gledališki način. Raba prostora, telesnega jezika, izbira besed in modulacije glasu, spopad idej in strasti: vse, kar prikazujemo na odru, živimo tudi v svojem življenju. Mi vsi smo gledališče!“. Slovensko poslanico pa je spisal Aleš Valič, ki je med drugim zapisal, da je bistvo gledališča Sokratovo vztrajanje pri resnici – tudi za ceno življenja.

S tajnikom ZDUS Alenom Jelenom je pod Stebrom in njega kapitljem tekla tudi o življenju. Življenju gledališča in gledališčnikov. Pa tudi o nagradah, ki jih je ZDUS podelila svojim članom. Tako je nagrado Marije Vera za življensko delo prejel član ansambla MGL Marko Simčič
Uveljavljeni ameriški dramatik David Mamet je leta 1999 z igro Bostonska naveza svoje občinstvo in kritike dvojno presenetil. Najprej s tem, ko je kot izrazit opazovalec in analitik sodobnega časa dogajanje svoje nove igre postavil v salon na prelomu devetnajstega in dvajsetega stoletja. Drugič je presenetil s popolnoma žensko zasedbo, saj slovi kot avtor predvsem »moških« iger.

Tako so v SNG Drama predstavili Bostonsko navezo, ki je bila premierno uprizorjena 27. in 28. marca. O komadu, njegovem avtorju in “memetovščini”, ki naj bi bila že uveljavljen gledališki stil se je Andrej Pengov pogovarjal z dramaturgino Diano Koloini in prevajalko Tino Mahkota.
Založba Sophia je pred dnevi predstavila pet knjig, ki so kot naročene za pestre čase, v katerih živimo. Ena od teh je, denimo, knjiga Milana Balažica Znanost in realno, v kateri z vidika poststrukturalistične filozofske misli postreže z izčrpnim sprehodom skozi zgodovino razvoja znanosti. O tej knjigi in o ostalih štirih se je avtor oddaje Andrej Pengov v Okularju pogovarjal z urednikom založbe Urošem Zormanom. Pogovarjala sta se tudi o Spremembi sveta, knjigi, ki so jo skupaj podpisali Karl Marx, Ernst Block in Božidar Debenjak.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *