Variete, Varietejček

Vedno je enkrat prvič. Tako se je v tokratni oddaji KAOS v ateljeju prvič zgodilo, da se je gost iz ene rubrike pretihotapil v drugo. A je že tako, da Boštjan Gombač živi več življenj. Enkrat kot motor Varieteja, drugič kot Patty Diphusa, spet tretjič kot nepogrešljiv član skupine Katalena. Pod Stebrom in njegovem kapitljem sta z Andrejem B. Pengovom govoria o tem, kako se Patty Diphusa vrača na odre ter o Varieteju in Varietejčku, v Obrekovalnici pa sta z Aljažem obirala koncert Špic-Cvak, kjer bodo Katalena nastopili skupaj z baletniki mariborske opere v koreagrfiji Edwarda Cluga in Valentine Turcu. Z Andrejem Koritnikom iz založbe Mladinska knjiga pa smo v Okularju pokukali v najnovejše izdaje založbe.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.


Kulturno društvo Familija deluje že šesto leto in je v tem času dokazala, da je sposobna kreacije kvalitetnih, tudi mednarodno priznanih glasbeno-gledaliških produkcij. Njihovi projekti združujejo vedno več umetnikov, število projektov in idej pa postaja brez enotnega fizičnega prostora neobvladljivo. No, tako je bilo, dokler niso ustanovili Varieteja. v Kavarni Union se bo kabare v vseh svojih vijugah in krivuljah odvijal ves čas – ne samo takrat, ko bo na odru potekala predstava, temveč tudi pred njo in po njej, v času debatnih večerov, kreativnih sestankov in celo druženj brez jasnega vnaprejšnjega namena.

V sredo, 12. oktobra, se bo na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma zgodilo nekaj prav posebnea. Sodelovanje med skupino Katalena in baletno-koreografsko navezo Valentina Turcu – Edward Clug pri glasbeno plesnem dogodku Špic-cvak! črpa prav iz soočenja naštetih dvojic. Podobno kot se v odrskem dogajanju srečujeta ljudska preprostost s sofisticiranostjo baletnega giba ter trdost kitarskega rifa z mehkobo plieja, tako se vsebine starodavnih pesmi prestavljajo v povsem nove svetove podob in predstav.

Pri založbi Mladinska knjiga so pred dnevni predstavili če čisto sveže izdaje v svoji ponudbi. Tako boste po novem lahko prebirali tudi Volčji Totem Jianga Ronga, panoramski roman o življenju v mongolskih stepah med kitajsko kulturno revolucijo, pa tudi roman Župnikov zverinski služabink genialnega finskega pisatelja Arta Paasilinna. Več o tem pa v pogovoru z urednikom Andrejem Koritnikom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *