Novosti pri Mladinski knjigi Založbi

Tokratne nove izdaje pokrijejo cel spekter, od poezije do proze.

V Mladinski knjigi so prejšnji četrtek predstavili štiri knjižne novosti, in sicer Prvo damo izpod peresa Stanke Hrastelj; Svetlobo od zunaj Miljane Cunta; drugi roman Monike Žagar, Košček čokolade v pasji dlaki ter Najlepšo neznanko svetlobo Vladimirja P_Štefaneca.
Tokratne nove izdaje pokrijejo cel spekter, od zbirke poezij, Cuntine Svetlobe od zunaj; Prve dame, dela Stanke Hrastelj ter dve vrstno bolj določljivi izdaji, kjer gre jasno za prozo, a zato problematizirata kulturno pogojen čas, to sta predvsem Najlepša neznanka svetloba ter tudi Košček čokolade v pasji dlaki.

Najlepša neznanka svetloba problematizira srečanje več posameznikov v nekem nedoločenem – ne časovno, ne družbeno – času, torej posameznikov, ki so predstavniki nečesa popolnoma različnega, čemur bi v teoriji družbe lahko rekli Zeitgeist. Torej, čas je, pa vendar ga ni, ne časa, ne duha, ki bi v danem momentu imel kaj več skupnega kot konsenzualni kvorum družbe posameznikov kot nosilcev sebi lastnega duha. Lastnega in družbenega.

Kaj pa je lastno oziroma kaj je družbeno kot lastnina in kot družbeni pogoj pa problematizira v Koščku čokolade v pasji dlaki tudi Monika Žagar. Tu je poudarjen bolj družben moment različnosti, ki ravno tako ne morejo oblikovati kaj več kot minimalne skupne točke tako imenovane družbene normalnosti.

Prispevek sem za Radio KAOS pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *