Mednarodna vesoljska postaja nocoj nad Slovenijo

Opazujete jo lahko med 21.40 in 21.45 na liniji severozahod - jugovzhod

Te dni lahko opazovalci nočnega neba poleg perzeidov ujamete še malenkost drugačen pogled. Ob 21. uri in 40 minut boste na severozahodnem nebu uzrli mednarodno vesoljsko postajo, ki bo s hitrostjo 28.000 kilometri na uro in na višini slabih štiristo kilometrov nad Zemljo preletela Slovenjo.

Današnji prelet sicer ni edini v teh dneh, je pa eden bolje vidnih. Postajo bo moč opazovati med 21. uro in 40 minut ter 21. uro in 45 minut. Smer preleta jo bo vodila od severozahoda, kjer jo boste opazili približno 35 stopinj nad horizontom do jugovzhoda, kjer bo izginila v Zemljini senci okoli 37 stopinj nad horizontom.

Na Mednarodni vesoljski postaji je ta hip šestčlanska posadka, ki jo sestavljajo trije ruski kozmonavti, dva ameriška astronavta in astronavt japonske vesoljske agencije. Prav te dni je posadka uspešno zaključila eksperiment pridelave zelenjave v vesolju in pojedla obrok solate, ki je zrasla v pogojih breztežnosti.

Mednarodna vesoljska postaja je pred sedanjo gostila že 43 posadk in predstavlja najdlje trajajočo vesoljsko misijo s človeško posadko. Nad Slovenijo jo boste lahko opazovali tudi v prihodnjih dneh, če bo le v času preleta malo pred deveto zvečer že dovolj temno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *