A propos ob 15 h: Sedmi Prelet, v sodelovanju Mladinskega in Gleja

Uršula Cetinski in Marko Bratuš: pričakujemo pomembne festivalske selektorje iz tujine

»Življenje je kabaret, mar ne…,« prepeva Liza Minelli v istoimenskem (Cabaret) filmu Boba Fossa, ki je nastal že davnega leta 1972 in ki trga tančice iz dekandentnega obdobja oportunistične meščanske in Zahodne Evrope v času nezadržnega vzpona nacizma – tik pred drugo svetovno vojno. Smo zdaj prav tam? Pred novo vojno? Upati je, da ne, vendar brez spopadov s povampirjenim liberalnim bančniškim kapitalizmom najbrž ne bo šlo… Smo pa zagotovo tik pred Sedmim gledališkim festivalom Prelet, ki ga v sodelovanju z Gledališčem Glej pripravlja Slovensko mladinsko gledališče.

Prvi večer sicer osemdnevnega preleta čez, preko ali skozi pravkar iztekajočo se sezono in z nekaterimi napovedmi novitet v prihajajoči sezoni obeh gledališč bo že v četrtek, 30. maja, ko bosta v zgornji dvorani SMG na sporedu Glejeva predstava Mareta Bulca Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico (gre za parafrazo /po nekaterih pričevanjih/ vzklika Borisa Kidriča: »Ko slišim besedo kultura, se primem za pištolo«, v spodnji pa dve uri kasneje Marušin (Geymayer Oblak) kabaret Tri prste pod popkom, katerega del smo iz improviziranega prikaza na tiskovni konferenci, pripravili za začetek tokratne, 36.-e letošnje oddaje A propos: ob 15h.

Z novim umetniškim vodjo Gledališča Glej Markom Bratušem in Uršulo Cetinski, direktorico in umetniško vodjo Slovenskega mladinskega gledališča smo se pogovarjali o letošnjem Preletu, o aktualnih uspehih gostovanj »Mladinskega« v Rusiji in Franciji ter o njegovi novi strokovni publikaciji Mo/nu/menti; z nekaj skopimi podatki o ustvarjalcih pa smo napovedali tudi že gledališko sezono 2013/2014 v SMG.

Z Uršulo Cetinski in Markom Bratušem se je pogovarjal Andrej Pengov, ki je oddajo tudi pripravil in ki je posnel prizor iz kabareta Tri prste pod popkom. Za režijo, ton, sliko in postprodukcijo je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc.

One thought on “A propos ob 15 h: Sedmi Prelet, v sodelovanju Mladinskega in Gleja

Leave a Reply

Your email address will not be published.